
Världens historia: Nazistkungen
45 min
Edward VIII av Storbritannien förrådde väst genom sitt stöd till nazistregimen under andra världskriget. Nu visar nya bevis att det inte bara handlar om sympatier. Kungen samarbetade aktivt med den fruktansvärda diktaturen.
- Kan ses till
- 10 dec 2024
- Publicerades
- tis 8 nov 2022
Relaterade program
Världens historia: Musketören d'Artagnan
De flesta vet vem d'Artagnan är: hjälten i boken De tre musketörerna. Men få vet att han faktiskt fanns på riktigt. Så vad är verklighet och vad är fiktion? Vilka äventyr inspirerade Alexandre Dumas att skriva denna banbrytande bok? Följ med och lär allt om livet som musketör i Frankrike på 1600-talet.
Säsong 1 • Avsnitt 5
Romarrikets arkeologiska hemligheter
Hadrianus mur är Romarrikets största byggnadsverk och även gränsen till det största imperium världen skådat. Nu har experter genom långtida utgrävningar hittat hemligheter kring hur folket levde här för 2000 år sedan då muren byggdes. Del 5 av 6: Hadrianus mur.
Historia • Avsnitt 2
Englands stora utgrävning
Inför ett järnvägsbygge från London till Birmingham utförs enorma arkeologiska utgrävningar. Arkeologer ska undersöka hela sträckan och alla mänskliga kvarlevor måste grävas upp och återbegravas. Inga värdefulla historiska föremål får gå förlorade. Under utgrävningarna uppdagas fynd som berättar om London förflutna och Birminghams industriella historia. Med på utgrävningarna är antropologen Alice Roberts och historikern Yasmin Khan, som ger oss en unik inblick i Storbritanniens historia.
Historia
Född i Auschwitz
Katis mamma föddes i nazisternas dödsläger och förde över mycket av sitt trauma på sin dotter. Kati vill nu bryta förbannelsen så att hon inte för traumat vidare till sina egna barn, och tar med sin mor på en försoningsresa. Ungersk-kanadensisk dokumentär från 2020. UR.
Historia
Världens historia: Vikingatidens stora äventyrare
Det här är berättelsen om vikingen som blev en av medeltidens mest kända äventyrare. Gudrid Torbjörnsdotter var den beresta vikingakvinnan som både lyckades korsa Atlanten, 500 år före Christofer Columbus, och göra en pilgrimsfärd till Vatikanen. Med hjälp av isländska ättesagor och nya arkeologiska rön kan vi nu följa i Gudrids fotspår, men även bekräfta bilden att många kvinnliga vikingar var långt mer än passiva husfruar.