Tablå

09:00
UR Samtiden
9.00: Intelligent beteende hos djur. 9.40: Tänkande och kulturell evolution. 10.30: Praktisk kunskap och praktisk inlärning. 11.10: Mentala representationer. 11.50: En kognitiv agentbaserad simulering. 12.30: En introduktion till det psykologiska immunsystemet. 13.25: Tänkande i det prediktiva medvetandet. 14.10: Lågaffektivt bemötande av unga vuxna. UR.
15:00
Genialt eller galetVad skiljer den perfekta uppfinningsidén från en som kanske varken är lönsam eller genomförbar? Två uppfinnare får göra en presentation för Vincent F Hendricks, professor i filosofi och logik. Denna gång möter han Albert Hedegaard och Frederik Krebs. Hendricks grundläggande krav är att uppfinningen måste vara mänskligheten till gagn, men han bedömer den också utifrån ett flertal kriterier som originalitet, mod och erfarenhet m.fl.
15:20
Omöjlig ingenjörskonstVärldens största dammbygge. De tre ravinernas damm i Kina är världens största damm och producerar mer energi än någon annan vattenkraftanläggning på jorden. Det kontroversiella bygget sträcker sig över hela 2500 kilometer genom olika slussar och har omformat hela Yangtzefloden. Del 4 av 8.
16:05
Världens broarBroarnas bro. Vi besöker San Francisco och den världsberömda rödmålade Golden Gate-bron. Vi får träffa teamet som sköter underhållet och följer med på en målningsrunda på 227 meters höjd. Del 3 av 5. UR.
16:55
Forntida Egypten: Konungarnas dalKaos. Se hur det enorma självförtroendet under pyramidernas tidsålder föll sönder, och ledde Egypten in i en mörkare tid. Hur såg livet ut i det forntida Egypten? Och hur levde dess medborgare? Det här är historien om en av de mäktigare civilisationer världen har skådat. 5000 år av historia, som har format mycket av världen som den ser ut idag. Del 2 av 4.
17:55
Kanaler, båtar och kärlekBristol och norra Devon. Skådespelarparet Prunella Scales och Timothy West beger sig till Bristol. Tim ska spela Kung Lear på den 250 år gamla teatern Old Vic. Vid en guidning bakom kulisserna får de tillfälle att prova de urgamla ljudeffekterna. Paret passar naturligtvis också på att hyra en kanalbåt och utforska traktens vattenvägar. Brittiskt reseprogram från 2016. Del 7 av 9. UR.
18:45
AntikmagasinetDel 10 av 12. Vardagens doldisar. Dagligen kommer vi i kontakt med dem, vardagens doldisar, sakerna vi inte hade klarat oss utan. Antikmagasinet pratar om hur man formger vardagsprylar för massorna. Gäster: Thomas Lindblad, författare och samlare, och Eva Lilja Löwenhielm, designer. Programledare: Li Pamp.
19:15
Enastående människorSupermänniskor. När Derek vaknade upp efter en hjärnskakning kunde han plötsligt spela piano. Concetta är tetrakromat och kan se 100 gånger fler färger än andra. Läkaren Gabriel Weston visar hur unika människor kan bidra till medicinska genombrott och ökad förståelse av människokroppen. Brittisk vetenskapsserie från 2017. Del 3 av 6. UR.
20:15
Genom USA med Billy ConnollyOregon och Arizona. Billy träffar en bonde som odlar ekologiska grönsaker - och medicinsk cannabis. Och han besöker det som var USA:s allra hemligaste plats under kalla kriget, men som nu är museum. Den skotske komikern tar tåget tvärs över USA och upptäcker mindre kända platser. Brittiskt reseprogram från 2016. Del 2 av 3. UR.
21:00
Klippdassarnas livDe liknar stora marsvin men är absolut inga gnagare. Klippdassarna är sig själva nog, avlägset släkt inte med råttor och möss utan elefanter. I klipporna ner mot Sydafrikas kust har de hittat sin perfekta livsmiljö.
21:50
Historiens kvinnliga krigareGladiatorerna. Hur såg livet ut för de kvinnliga gladiatorerna i romarriket? Romerska riket är känt för sina män, men där fanns även en fascination för kvinnliga krigare. Deras historia är föga känd, men det finns belägg för att även kvinnor stred och dog på arenorna. I turkiska Efesos fanns en av de största gladiatorarenorna i öst, och där levde kvinnor och män sida vid sida inom gladiatorskolans murar under slavliknande förhållanden. Del 2 av 3.
22:45
Dokument utifrån: Dödliga fiender – kampen inom islamDen farliga maktkampen mellan Iran och Saudiarabien har förvandlat Mellanöstern till en krutdurk. Hur kommer det sig att rivaliteten mellan två länder kan hota en hel region? Prisbelönte reportern Martin Smith gör en resa genom sju länder för att ta reda på hur konflikten uppstod. Han visar också hur skillnaderna mellan shia- och sunni-islam har manipulerats och förstärkts i politiskt syfte - med förödande resultat. Del 1 av 3.
23:50
90-talets USABill ger sig inte. Bill Clinton var USA:s president i åtta år. Vad hände under de åren? Och vad blev hans bidrag till historien? Möt en omstridd president genom nutida intervjuer och den samtida mediebevakningen. Amerikansk serie från 2016. Del 4 av 8. UR.
00:30
Naturen XXLHur ser naturen ut när det uppstår väldigt mycket av den på en och samma gång? En resa genom jordens största samlingar av olika djurarter, som av olika unika biologiska anledningar samlas i enorma flockar. Om det så är undulater som förvandlar Mexikos öken grön från ovan, gigantiska fiskstim under havsytan, ormgropar eller tusentals fiskar som lägger sig på torra land samtidigt. Här är förklaringen på djurbeteende när det är som mest storslaget.