Bokmässan 2023
Samtycke nu! Skolans ansvar? Begreppet samtycke har tagit sig in i skolan då ämnet Sex och samlevnad ändrades till Sexualitet, samtycke och relationer. Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Inti Chavez Perez, sexualupplysare, reder ut begreppet och ger förslag på hur lärare kan arbeta med ämnet, anpassat för olika åldrar. UR.
Om programmet
Samtal och debatter om samhällsfrågor och pedagaogiska ämnen. Inspelade den 28-30 september 2023 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangör: Svenska mässan.
Produktionsår
2023Kan ses till
30 juni 2025Publicerades
29 september 2023Medverkande
Nina Rung
Inti Chavez Perez
Niklas Leavy
Avsnitt
- 1
Bokmässan 2023
Elevers läsintresse – ett gemensamt ansvar. Hur kan myndigheter, organisationer, skolor och vårdnadshavare hjälpas åt för att stärka läsningen hos alla barn och unga? Ett samtal med Peter Fredriksson, Skolverket, Helén Ängmo, Skolinspektionen, Kajsa Ravin, Kulturrådet och Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling. UR.
- 2
Bokmässan 2023
Om detta må vi undervisa. Undervisning om Förintelsen måste nå elevernas inre, skrev förintelseöverlevaren Hédi Fried. Kunskapen måste bli ett skydd mot nutida och framtida krafter som inte står för medmänsklighet och demokrati. Ett samtal om hur skolan tar sig an detta ansvar. UR.
- 3
Bokmässan 2023
Språkets betydelse för lärande. Forskning visar att ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt ger elever bättre möjligheter till ökat lärande. Tiina Hemberg, rektor och författare, Martin Ahlstedt, gymnasielärare, och Hülya Basaran, projektledare och författare, samtalar om språkets betydelse för inlärning. UR.
- 4
Bokmässan 2023
AI i lärarens vardag. Läraren Mats Larsnäs berättar hur han gör undervisningen mer kreativ med AI-verktyg och om ett projekt i engelska där elever tränar på att konversera med hjälp av AI-karaktärer. Därefter följer ett samtal om fördelar och utmaningar med AI. UR.
- 5
Bokmässan 2023
Ett läsvänligt hem. Hur står det till med barns och ungdomars läsning? Hur ser det ut med läsningen i hemmen och hur påverkar det skolans arbete med läsning? Hur kan man motverka lästappet i tonåren? De här frågorna diskuteras utifrån resultaten i en ny rapport från Lärarstiftelsen. UR.
- 6
Bokmässan 2023
Digitalisering – läsningens superkraft eller förstörare? Hur kan ny teknik användas för att ge eleverna de bästa förutsättningarna i deras läsande och lärande? Vad innebär det att vara läsare i en digitaliserad värld? Ett samtal om innovationens roll i skolan. UR.
- 7
Bokmässan 2023
Att närma sig det svåra. En granskning från Skolinspektionen visar att elever sällan diskuterar känsliga frågor i klassrummet. Litteraturen kan då spela en viktig roll med texter som både underhåller och behandlar svåra frågor. Ett samtal om att närma sig det svåra genom gemensamma texterfarenheter. UR.
- 8
Bokmässan 2023
Vänlighet – tema för läslovet 2023. Ett samtal om olika sätt att närma sig och gestalta vänlighet - vilket är 2023 års tema för läslovet. Med författarna Nicolas Lunabba och Bob Hansson, samt Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamse och Fredrik Sandström, lärare i svenska. UR.
- 9
Bokmässan 2023
Samtycke nu! Skolans ansvar? Begreppet samtycke har tagit sig in i skolan då ämnet Sex och samlevnad ändrades till Sexualitet, samtycke och relationer. Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Inti Chavez Perez, sexualupplysare, reder ut begreppet och ger förslag på hur lärare kan arbeta med ämnet, anpassat för olika åldrar. UR.
- 10
Bokmässan 2023
Inkörsportar till läsande och skrivande. Vad händer när barn möter poesi? Vad händer när poesi möter bildkonst? Ett samtal med illustratören Maija Hurme, poeten Hanna Lundström och skrivpedagogen Tove Berggren, som bjuder på exempel och verktyg som lärare kan jobba vidare med på sin skola. UR.
- 11
Bokmässan 2023
Så använder barn och unga medier 2023. Statens medieråd har undersökt medieanvändningen bland barn och unga upp till 18 år, och nu lanseras de senaste rapporterna. Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd, berättar. UR.
- 12
Bokmässan 2023
Källkritikens ABC. Hur blir källkritik till en naturlig del av ungas liv? Influencerduon Yumi & Tomu - Jenny Laev Alfvén och Tom Karlsson - samtalar med journalisten Jack Werner om vad unga behöver lära sig för att navigera på sociala medier och hur man vägleder dem i en komplex digital verklighet. UR.
- 13
Bokmässan 2023
En VR-skola med fokus på matematik. Matematikämnet har utmaningar, både gällande elevers resultat och attityd till ämnet. Projektet Växr vill möta utmaningarna genom att utveckla en virtuell lärstudio där eleverna kan utforska geometri och förståelse av tröskelbegrepp som är centrala inom matematikämnet. UR.
- 14
Bokmässan 2023
Hur bryter vi trenden av minskat läsande? Barns läsning har bestående effekter på deras utveckling upp i vuxen ålder. Hur skapas goda förutsättningar för läslust? Ett samtal om arbetsgrupper i samverkan, läsförebilder, tragglande, och vikten av morötter som lockar. UR.
- 15
Bokmässan 2023
Elevhälsa och lärarhälsa i skolan. Neuropsykologen Åse Fagerlund delar i detta samtal med sig av vetenskapligt beprövade metoder för att stärka elevernas uthållighet och tro på sin förmåga att utvecklas. Det kan handla om att träna eleverna i att ställa upp egna mål, fokusera på det som är viktigt och samtidigt ta hänsyn till andra. UR.
- 17
Bokmässan 2023
Om vikten av att bygga luftslott. Feelgood-litteratur kan också fungera som tröst och trygghet i oroliga tider - till exempel ökade försäljningen av feelgood under coronapandemin. Författarna Emma Hamberg och Jenny Colgan är båda aktuella med feelgood-böcker. Här möts de i ett samtal om kraften i genren. UR.
- 18
Bokmässan 2023
Musik, gräl och rockdrömmar. Rockbandet Eldkvarns frontfigur Plura Jonsson intervjuas på scen av musikjournalisten Håkan Lahger, som har följt Eldkvarn från 1970-talet fram till idag och nu har skrivit en bok om bandet. UR.
- 19
Bokmässan 2023
Ingen att hålla fast vid. De bokaktuella författarna Nicolas Lunabba och Atefeh Sebdani möts i ett samtal om att växa upp i ett samhälle som misslyckas med att se de utsatta. Moderator: Kattis Ahlström, journalist. UR.
- 20
Bokmässan 2023
Annie Lööf bakom rubrikerna. Annie Lööf var 23 år när hon äntrade den rikspolitiska scenen. Fem år senare blev hon Centerpartiets yngsta ordförande genom tiderna, och var en nyckelspelare i svensk politik. Hon har mött såväl djup respekt som hot, hat och konkreta mordplaner. Här berättar hon själv utifrån sin aktuella självbiografi. UR.
- 21
Bokmässan 2023
Kvinnor kontra maskiner. Författaren Lena Andersson samtalar med journalisten Andreas Ekström om sin nya bok Studie i mänskligt beteende. UR.