Tablå

09:00
UR Samtiden - Det händer på ChalmersHur skräddarsys dna, och varför? . Med genteknik kan man medvetet och med stor precision göra förändringar i arvsmassan. Cecilia Geijer, forskare på Chalmers, berättar hur det fungerar och vad det kan användas till. UR.
09:25
UR Samtiden - Det händer på ChalmersFramtiden är elektrisk. Hur ska vi minska miljöpåverkan och nå en mer cirkulär ekonomi? Björn Johansson, professor vid institutionen för industri- och materialvetenskap, berättar och visar på nödvändigheten att ställa om till hållbar konsumtion. UR.
09:40
UR Samtiden - Det händer på ChalmersÄr luften verkligen fri? E-handeln ökar stadigt. Det är många paket, snabbt ska det gå och gärna med gratis retur! Kajsa Hulthén, forskare på Chalmers, studerar problematiken och utmaningarna det innebär. UR.
10:10
UR Samtiden - Hur rättvis är meritokratin?Vilket är det bästa sättet att fördela makt, pengar och åtråvärda positioner i samhället? En debatt om sociala strukturer, rättvisa och frihet. UR.
11:10
UR Samtiden - Om det post-digitala samhälletAlla skriver och ingen läser? Ett samtal om vad som händer med litteraturen i det postdigitala samhället. UR.
11:35
UR Samtiden - Digitala lektioner på Sett 2022Fem sätt att stärka elevers digitala kompetens. Ställer barnens digitala liv nya krav på undervisningen? Internetstiftelsens Kristina Alexanderson föreläser för lärare. UR.
12:20
UR Samtiden - Digitala lektioner på Sett 2022
Så hjälper du de yngsta att bli digitalt kompetenta. Lågstadieläraren Emma Frisk Carlström ger konkreta tips och exempel på hur lärare kan väva in källkritik, digital kompetens och frågan om integritet i sin undervisning. UR.
13:00
UR Samtiden - Digitala lektioner på Sett 2022Så ser elevernas digitala liv ut. Internetstiftelsens Jannike Tillå berättar om hur barns internetanvändning egentligen ser ut. Läromedelsförfattaren Boel Nygren tipsar om hur lärare kan synliggöra digitaliseringen för sina elever. UR.
13:40
UR Samtiden - Digitala lektioner på Sett 2022Så arbetar du formativt med digital kompetens. Hur kan pedagoger involvera eleverna i lärandet av digital kompetens? En föreläsning med exempel på digitala resurser för att stämma av elevers förförståelse, ge återkoppling och arbeta med kamratrespons. UR.
14:25
UR Samtiden - Digitala lektioner på Sett 2022Utveckla elevers ämneskunskaper med digitala resurser. Museipedagogen Ellen Hallgren och juristen Catharina Ekdahl presenterar de fria digitala resurserna Sveriges historia och Upphovsrättsskolan. UR.
15:00
Extrema utmaningarSimma i iskallt vatten. Marc ska försöka simma 1000 meter i iskallt vatten. Hur tränar man sin kropp att klara den extrema kylan? Marc får goda råd av såväl läkare och vintersimmare som en yogi. Fransk dokumentärserie från 2018. Del 1 av 6. UR.
15:50
Universums kartritareJorden och hela vår galax färdas med ofattbar hastighet genom universum. Var är vi nu? Vart är vi på väg? För att få svar samarbetar astronomer från olika delar av världen med att kartlägga rymden med hjälp av den senaste tekniken. Resultatet är både vackert och häpnadsväckande. Fransk dokumentär från 2018. UR.
16:45
Kanaler, båtar och kärlekRideaukanalen i Kanada. Tim och Pru gör en storslagen resa på Rideaukanalen i Kanada. Färden går genom Ontarios obygd från Kingston till landets huvudstad. Väl framme i Ottawa väntar en av världens vackraste slusstrappor. Brittisk serie från 2018. Del 6 av 10. UR.
17:35
Äventyr på outforskade platserValhaj vid vulkanön. Vissa hajarter föder bara ett fåtal ungar, så när kommersiella fiskebåtar fångar en haj kanske man inte bara förlorar ett liv utan en hel generation. Om Steve och hajforskaren Mauricio kan upptäcka exakt var hajar föds utanför Mexikos kust kanske de kan skydda nästa generation av dessa havsjättar. Brittisk äventyrsserie från 2021. Del 5 av 6. UR.
18:25
Framtidens unika naturKongo och djungelns gorillor. Något exceptionellt händer i de stora regnskogarna i Republiken Kongo. Skogsarbetarna bedriver modernt hållbart skogsbruk vilket främjar biologisk mångfald och stöttar djurvärlden, inte minst skogens konung - gorillan. Tysk serie från 2019. Del 3 av 5. UR.
19:20
Omöjlig ingenjörskonstHur arbetar världens främsta konstruktörer i de mest extrema av miljöer? Ett av världens mest avancerade liftsystem finns i Kanada, en kabinbana på rekordlånga 4,4 km. Men hur bygger man transportmedel mellan istäckta bergstoppar där laviner hör till vanligheterna? I en miljö med extremväder och över 12 meter snö per år är det inte helt problemfritt att arbeta i som ingenjör. Del 3 av 16: Whistler Mountain.
20:05
Gröna hjälteinsatserAsiens naturresurser. I utkanten av Bangkok har Joey byggt ett ekohotell på styltor i träskmarken, i Japan driver Yuma en av de sista odlingarna av äkta wasabi, och på Sri Lanka driver Krishnan ett hotell för ekoturism i kanten av regnskogen. Fransk dokumentärserie från 2021. Del 5 av 15. UR.
21:00
Hundar som jobbarHjälpredorna. Hundar är fantastiska, de är våra bästa vänner, men de kan också utföra arbeten som räddar liv. Vi får möta hundar i många olika roller: en är assistent, en söker efter överlevande efter jordbävningar och orkaner, en avslöjar tjuvjägare och ytterligare en räddar människor från att drunkna. Brittisk serie från 2019. Del 1 av 5. UR.
21:50
Reseminnen med Simon ReeveFarliga situationer. Från att befinna sig under beskjutning i det krigshärjade Mogadishu till att hamna i handgemäng med en kvinnlig brottare i Mexico City. Simon Reeve minns tillbaka på farliga ljusskygga miljöer som han har hamnat i. Brittisk serie från 2020. Del 2 av 4. UR.
22:50
Filmer från ett svunnet SingaporeEn multikulturell smältdegel. Seriestart. Unika arkivfilmer visar Singapores historia. Med rörliga bilder visas livet för både eliten och den hårt arbetande majoriteten. Filmerna är tagna för över 100 år sedan av både kända och okända fotografer. Del 1 av 2. UR.
23:40
Presidentfamiljen Bush: En maktsagaNär George H W Bush lämnar Vita huset inleder hans son George W sin resa mot Washington. Men vägen tillbaka till makten är allt annat än enkel och presidentvalet blir ett av de mest omskrivna och skandalomsusade någonsin. Bush går vinnande ur valet men glädjen kommer snabbt av sig. Den 11 september 2001 flyger två flygplan in i World Trade Center i New York. USA är under attack och utmaningarna som stundar för presidenten saknar motstycke i amerikansk historia. Del 5 av 6.
00:20
Gammalt, nytt och byttEn gammal kamin ska göras om till en pall och ett bord hos Maria. Jeppe får problem med en klädkammare och Jette förvandlar ett par gamla skinnbyxor till nya artiklar. Om människor som arbetar med återvinning, återbruk och re-design. Del 9 av 16.