Tablå

14:00
UR Samtiden
14:00 David Julius - Nobelföreläsning i medicin. 14:55 Ardem Patapoutian - Nobelföreläsning i medicin. 15:30 Rosa Taikon - konsten och kampen. 16:10 Alftafyndet. 16:25 Ilsbotäcket. 16:35 Har ateismen en framtid? UR.
17:00
VallhundsvalparVallhunden Fern hemma hos Atle har fått åtta valpar. Med små försiktiga steg upptäcker valparna världen omkring sig.
17:05
Järnvägar och arkitekturStationer längs Piccadilly line. I norra London utforskar Tim Dunn stationerna från 1930-talet på Piccadilly line. I County Durham besöker vi den äldsta järnvägsbron i världen och i Tjeckien får vi se stationen som byggdes för att leverera öl till Europa. Del 4 av 10. UR.
17:45
Mannen som cyklade i 51 årI augusti 1960 sa 20-åriga Heinz hej då till vänner och familj och gav sig ut på reseäventyr med sin cykel och ett tält. Det kom att dröja länge innan han kom hem igen - 51 år närmare bestämt. Spansk dokumentär från 2020. UR.
18:40
Övergivna byggnaderÖkenkatastrofen. Säsongsstart. I Nevadaöknen i USA, finns rester av byggnader och vägar. I över 70 år fanns här en bosättning startad av mormoner. De trodde sig vara i Utah. När misstaget uppdagades brände de ner hela staden och sökte sig vidare. Brittisk faktaserie från 2020. Del 1 av 20. UR.
19:25
Afrikas vilda årstiderVintern i södra Afrika innebär torka, is och oväder. Insatserna har aldrig varit högre, och de nyfödda trotsar det hårda klimatet där kampen hårdnar om födan. Här samlas pingvinerna om att turas om att ta hand om sin avkomma och samla in mat under lång tid, de sydafrikanska pingvinerna håller ihop hela livet. Del 4 av 4.
20:15
Kloakernas fettmonsterUnder Londons gatsten döljer sig det ökända fettberget i Whitechapel. Det rekordstora berget är 250 meter långt och väger ofantliga 130 ton. Tillsammans med ledande miljöexperter stiger vi ned i Londons kloaker och får se skräckexempel på vad som slängs i våra avlopp.
21:00
Världens historia: AuschwitzEn dag i maj 1944 kommer Bernard Walter till sitt arbete - hans uppdrag är att fotografera koncentrationslägret Auschwitz under en vecka. Det resulterar i Auschwitz-albumet, ett unikt dokument med fotografier. Baserat på dessa bilder får vi i den här filmen följa offer och förövare under en dag i Auschwitz.
21:55
Dokument utifrån: Hotet mot UkrainaRyssland annekterade Krim år 2014 och sedan dess har Ukraina levt under ständigt hot. Kriget mot separatister i Donbass-regionen riskerar att trappas upp. Ryssland mobiliserar längs med Ukrainas gränser och har utfärdat en skarp varning - ett ukrainskt medlemskap i NATO är oacceptabelt. Vad kommer att hända med Ukraina och vilket stöd kan landets oerfarna president Volodymyr Zelenskyj förvänta sig från omvärlden? En exklusiv intervju med president Zelenskyj och röster från politiker och journalister i både Europa och USA ger en fördjupad bild av Ukrainas nyckelroll i Europas framtid. Del 2 av 2.
22:55
Costa Rica: Naturens nya chansCosta Rica lockar tusentals turister varje år. Många vill uppleva regnskog, andra koppla av med sol och bad. Men utanför badstränderna finns en lika imponerande biologisk mångfald som i skogarna. Det lilla landet är ett fäste för både hajar och havssköldpaddor. Del 3 av 3.
23:50
Joanna Lumleys karibiska äventyrKuba i skuggan av revolutionen. Joanna Lumley startar sin resa på Havannas gator i en färgglad amerikanare. Historien gör sig påmind och det är nu drygt 60 år sedan revolutionen. Hur har kommuniststyre och omvärldens sanktioner påverkat landet och folket? Del 1 av 2. UR.
00:35
AntikmagasinetVad är egentligen feministisk konst och hur speglas kvinnors liv och erfarenheter inom konsten? Vi gästas av konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter. Gäst är även konstvetaren Linda Fagerström. Programledare: Anne Lundberg. Del 2 av 12.
01:05
Australiens vilda naturSaltvattenkrokodiler är kända för att vara blodtörstiga jägare. Deras enorma käkar biter igenom i princip allt, och en speciell anpassning av deras hjärna tillåter dem att sova med ett öga öppet. Här i de australiska våtmarkerna närmar vi oss en förhistorisk best. Del 3 av 7.