23 mar
torsdag
24 mar
fredag
25 mar
lördag
26 mar
söndag
27 mar
måndag
28 mar
tisdag
29 mar
Igår
Idag
30 mar
31 mar
Imorgon
1 apr
lördag
2 apr
söndag
3 apr
måndag
4 apr
tisdag
5 apr
onsdag
6 apr
torsdag
7 apr
fredag
8 apr
lördag
9 apr
söndag
10 apr
måndag
11 apr
tisdag
12 apr
onsdag
13 apr
torsdag
Tablå
torsdag 30 mars
15:00
Minnen ur den svenska filmhistorienAtt undervisa med film. Redan på 1910-talet började svenska lärare att använda film i undervisningen. I en film som nyligen hittats och restaurerats av Svenska filminstitutet beskrivs pedagogiska tankar som vi än idag använder i skolorna. UR.
15:10
Minnen ur den svenska filmhistorienMauritz Stiller. Mauritz Stiller sägs vara den som upptäckte Greta Garbo, men det finns betydligt mer att berätta. Han var en nyskapande skådespelare, regissör och manusförfattare. UR.
15:20
Forum jämställdhet 2023Hållbara och jämställda pensioner. Pensionsgapet mellan kvinnor och män varierar från omkring 5 procent på Island till nära 30 procent i Sverige. Vad kan de nordiska länderna lära av varandras system? En ny rapport om de nordiska pensionerna diskuteras av bland andra Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister, och Anders Ygeman (S). UR.
17:00
Förstå din hundSkygga Lumina. Rescuehunden Lumina är rädd för nya situationer och människor. Test visar vad som döljer sig bakom skyggheten. Hur kan skolning göra vardagen lättare? Del 3 av 5. UR.
17:30
Fantastiska uppfinningarVad styr din gps dagligen? Vad ger dig din dagliga väderprognos? Satelliter är en del av vår vardag utan att vi nödvändigtvis tänker på dem. Men hur uppfanns de från början, och vad har de åstadkommit hittills? Och framförallt, vad kan de göra för oss i framtiden?
18:20
Den nya ekonominFinansmarknaden sätter de globala priserna på säd, guld och även olja. Här fluktuerar priserna, men aldrig så galet som i början av covid-pandemin. Oljeproducenterna kunde inte sälja sin last, och priserna på olja gick ned på minus trots att efterfrågan egentligen aldrig gick ned. Hur kan en marknad rasa så? Del 1 av 3.
19:15
Så förlänger du ditt livHur länge kan vi människor leva? ABC-nyhetsankaret Ian Henderson har levt ett liv fullt av rökning och alkohol och undrar hur mycket skada han utsatt sin kropp för. Han ger sig ut på ett uppdrag: att hitta forskningens senaste upptäckter när det kommer till att få ett längre och hälsosammare liv. Vi får träffa en samling friska människor som alla närmar sig 100 år, som alla ingår i en studie om hur människokroppen håller sig frisk längst. Vilken träning kan addera upp till fyra år till våra liv, och varför man ska äta kolhydrater när kroppen åldras? Del 1 av 2.
20:10
Leva sin drömNaturens skafferi. På en av de mest avlägsna öarna i inre Hebriderna utanför Skottlands kust, träffar Sophie, Andy, Yvette och dottern Katy. Sophie hänger med ner i grunda vatten där de söker efter krabbor och pilgrimsmusslor. Brittisk serie från 2021. Del 2 av 2. UR.
21:00
AntikmagasinetAv Sveriges närmare 5 miljoner bostäder så byggdes en miljon på bara 10 år, mellan 1965 och 1975. Vilka arkitektoniska utmaningar står miljonprogrammet för som är i stort behov av renovering? Gäster: Martin Rörby, arkitekturhistoriker och Gert Wingårdh, arkitekt. Programledare: Anne Lundberg. Del 10 av 12.
21:30
Medeltidens borgar och slottHur var det att bo i en medeltida borg? Från enkla träkonstruktioner utvecklade de sig till att bli starka försvarsbyggnader och hemvist för många. De fyllde den viktigaste funktionen under medeltiden, att skydda från anfall. Under medeltiden låg borgarna i Europa aldrig längre än en dagsmarsch från varandra, de fanns överallt. Del 1 av 2.
22:20
Kinas vilda naturFrån snöleoparder till vilda hästar, tigrar, apor och elefanter. Kinas vilda djurliv är mer än bara pandor, men är också berättelsen om udda överlevare i en snabbt expanderande industrination. En unik titt in i ett djurliv sällan fångat av en kamera.
23:15
Motstånd i en fientlig miljöProtester i frontlinjen. En polisaktion där man stoppar och visiterar människor på gatorna i Londonstadsdelen Brixton ökar spänningen mellan polis och den mestadels svarta befolkningen. Missnöjet eskalerar till ett våldsamt upplopp och kravallerna sprider sig till städer över hela England. Brittisk serie från 2021. Del 3 av 3. UR.
00:15
Vandring längs övergiven rälsIndustriminnen och gruvarbetare. Rob Bell utforskar denna gång de nordöstra industriområdena. Han besöker kolgruvor, museer och träffar före detta gruvarbetare. Dessutom berättar han historien om Hetton-linjen från 1822 - världens första järnväg konstruerad för ånglok. Del 2 av 6. UR.
01:00
Joanna Lumleys reseminnenFrån Iran till Kuba. Joanna minns bland annat inspelningarna i Azerbajdzjan och huvudstaden Baku där hon blev lurad på en marknad. Hon besöker Georgien och Tbilisi och återser bekanta. På Kuba blir det rundvandring på Castros golfbana. Del 3 av 3. UR.