Tablå

09:00
UR Samtiden9:00 Mot en osäker men öppen framtid. 9:10 Sannolikhetslära - lär dig mer om risk. 9:20 Osäkerhetens historia och framtid. 9:35 Kriget om kunskap. 10:00 Artificiell intelligens - därför är osäkerheten vår vän. 10:10 Free solo - att medvetet utsätta sig för stor risk. 10:30 Arabiska våren - andra vågen. 10:45 Att inte veta. 11:00 Rädslans psykologi. 11:30 Är det här dåligt för min hälsa? 12:10 Explosiv skönhet. 12:40 Att underskatta osäkerhet. 12:55 Vad är du orolig för? 13:25 18 år i fångenskap. 14:15 Teckenspråkets historia. UR.
15:00
Bråda tider för MariusMarius har downs syndrom och har för tredje året i rad fått uppdraget att presentera Morodalsfestivalen, en musikfestival för normalstörda och utvecklingsstörda. Inte ens ett ihållande regn kan dämpa entusiasmen hos såväl publik som artister.
15:00
Aktion fjällrävFjällräven håller på att utrotas i Norge, kanske finns det så få som 50 djur kvar i vilt tillstånd. I en avelsstation på Dovrefjell har man därför satt igång "Aktion fjällräv", en omfattande räddningsaktion för att försöka säkra den norska fjällrävens fortlevnad.
15:05
AntikduellenTvå erfarna antikhandlare får en summa pengar i handen och några timmar på sig att handla. Vem gör de bästa fynden? Inköpen pågår under tre dagar och den fjärde dagen är det upp till bevis, när allt de har köpt säljs på auktion. Veckans duellanter Lis Messmann och Kristian Ry ger sig ut på första dagens inköpsrunda i trakterna kring Holbæk. Programledare: Mette Bluhme Rieck. Del 1 av 20.
15:35
AntikmagasinetHur vårdar man bäst sina antika möbler? Hur renoverar och återställer man gamla synder? Vilka produkter gäller för rengöring? Antikmagasinet utbildar för en hållbar framtid. Gäster: Rickard Thunér, möbelexpert i Antikrundan och Johan Ekström, möbelkonservator. Programledare: Anne Lundberg. Del 8 av 12. Möbelvård.
16:05
HistoriejägarnaEn försvunnen järnåldersby i Haukila är målet för historiejägarna denna gång. Utrustade med metallsökare ger sig en grupp historieintresserade amatörer under ledning av Reijo Hyvönen ut på jakt efter spår och lämningar från den finländska historien. Precis som i Sverige är användandet av metalldetektorer reglerat i Finland och historiejägarnas sökningar sker i enlighet med gällande regler och lagar. Del 4 av 8.
16:35
Gubbar bakom flötetAtt fiska storgädda visar sig en utmaning för två hjärtsjuka vänner i sina bästa år. Komikerna Bob Mortimer och Paul Whitehouse har varit vänner i över 30 år. När de båda drabbas av hjärtsjukdomar gör de det enda rimliga - fiskar. Del 6 av 6. Gädda.
17:05
Övergivna byggnaderRegnskogens försvunna motorväg. En viadukt som inte leder någonstans, gömd i hjärtat av den brasilianska djungeln. Varför byggdes den och varför övergavs den så plötsligt? Brittisk serie från 2018. Del 8 av 16. UR.
17:50
Kanaler, båtar och kärlekTim och Pru tar sig an en kanal som är helt ny för dem; Nivernaiskanalen i franska vindistriktet Bourgogne. På resan får de sällskap av sin yngsta son Joe som bosatt sig i Frankrike. Brittiskt reseprogram från 2014. Del 4 av 10. UR.
18:40
Omöjliga järnvägarStadens utmaningar. Varje dag förlitar sig städer runt om i världen på järnvägen och dess nät. Pendlare som reser till jobbet, turister som upplever sevärdheterna eller varor som fraktas till affärer - tåg tar hand om dem alla. Brittisk serie från 2018. Del 5 av 6. UR.
19:25
Världens hotade städerMed sina nära 38 miljoner invånare är Tokyo världens mest tätbefolkade stad. Samtidigt är staden under konstant hot från jordbävningar och översvämningar. Under år av vulkanutbrott och tsunamier har arkitekter därför börjat bygga en "stad" under staden för att tackla den stora jordbävning som forskarna menar kommer drabba Tokyo inom 30 år. Historiker, arkitekter och ingenjörer jobbar tillsammans för att lösa framtidens utmaningar. Del 2 av 3. Tokyo.
20:10
Året i New ForestVintern griper tag. Det är nu november i New Forest och skogens invånare påbörjar sina sista förberedelser inför vintern, även människorna. Ann har köpt åtta nya kalvar som hon ska föda upp under två år för att sedan sälja. Brittisk serie från 2017. Del 2 av 4. UR.
21:00
Det vilda MexikoPräriehundar och skallerormar. Men också vild chili och cowboys med sin boskap. Norra Mexikos kustslätt har många likheter med markerna på USA:s sida om gränsen men samtidigt sin helt egna karaktär. Del 3 av 3.
21:55
Asiens turbulenta historiaStorbritannien kontrollerade Indien i nära 150 år men förlorade styret då landet splittrades för mer än 70 år sedan. Kvar stod två nya stater, Indien och Pakistan, som trots sina många likheter gått igenom åtskilliga konflikter sedan dess. Än idag är läget mellan länderna spänt, men kommer regionen att kunna uppleva fred inom en snar framtid? Del 4 av 8: Splittringen av Indien.
22:45
Hälsans hemligheterNyckeln till lyckan. Vad kan vi göra för att bli lyckligare? De senaste decennierna har forskare börjat studera positiv psykologi med fokus på känslor som glädje, kärlek och kreativitet. Amerikansk vetenskapsserie från 2018. Del 2 av 2. UR.
23:35
Ett vildare EuropaFrån sina källor i Tyskland flyter Donau nästan 300 mil genom Europa innan den möter Svarta havet i ett mäktigt delta. Europas Amazonflod har den kallats, och även om sekler av exploatering har påverkat Donau frodas vilda djur längs stränderna. Och djurlivet blir bara vildare. Del 4 av 6.
00:25
Murar, gränser och taggtrådCypern och Nordcypern. "Gröna linjen" kallas gränsen som skiljer Cyperns grekiska och turkiska del och skär rakt igenom huvudstaden Nicosia. Vi möter människor som försöker överbrygga motsättningarna på ön. Brittisk serie från 2018. Del 2 av 6. UR.