Tablå

09:00
UR Samtiden9:00 En utvecklad studie- och yrkesvägledning. 10:05 Från utbildning till anställning. 10:45 Från särskola till högre utbildning? 11:25 Projektet Falken arbetsmarknadsenheten. 12:05 Aktivt medborgarskap efter särskolan? 13:15 Arbetsplatsförlagt lärande. 14:40 Från odlingslåda till hektar. UR.
15:00
GäddkungenPer Wilhelm Ottesen har fiskat gädda i sjön Glomma i mer än 50 år. Med ca två gäddor om dagen räknar han med att vid det här laget ha fångat närmare 35000.
15:00
Våra sinnen i framtidenSyn. Chris är blind och har länge drömt om att en dag kunna se sin familj. Nu låter han operera in elektronik i ögat för att få synen åter. Fransk-kanadensisk serie från 2019. Del 2 av 5. UR.
15:05
Gubbar bakom flötetKomikerna Bob Mortimer och Paul Whitehouse har varit vänner i över 30 år. När de båda drabbas av hjärtsjukdomar gör de det enda rimliga -fiskar. I den här hjärtliga och roliga serien får vi följa Bob och Paul när de fiskar sig genom England och talar om livets stora frågor, exempelvis: hur blev vi så här gamla, och var är all fisk? I det första avsnittet fiskar vännerna sutare och talar om dödlighet. Del 1 av 6. Sutare.
15:50
Guide till evig ungdomDet perfekta utseendet. I Sydkorea är var tredje ung kvinna plastikopererad. Det sägs att snygga människor får bättre jobb, lön och karriär. Med hjälp av experter undersöker Timothy Caulfield denna oreglerade marknad som förföriskt lockar med evig ungdom. Del 2 av 6. UR.
16:35
Nya Zeelands kustNär James Cook 1769 såg Nordöns stränder i nordost kallade han den rika kusten för The Bay of Plenty, överflödets bukt. I dag är den präglad av det moderna samhället och plats för Nya Zeelands femte största stad Tauranga. Men jämte den lever också maorikulturen och korallrevens djurliv. Del 3 av 6.
17:20
Tiden är en drömHur blev vi dem vi är och hur formades det moderna Sverige? På 1800-talet gick landet från bondesamhälle till att bli en industrination. Filmaren Jan Lindqvist har dammsugit landets museer i jakten på de allra tidigaste bilderna av denna radikala förvandling. Han låter landets ännu till stor del okända skatt av fotografier skildra den nya tiden med järnvägar, de första industrierna och de nya samhällena.
19:25
Omöjlig ingenjörskonstNatos "Awacs" är ett av världens mest avancerade spaningsplan. Med 4,7 ton spaningsteknik ovanpå flygkroppen och 7,6 ton invändigt kan det upptäcka hot både i luften och till havs. Det kan leda 150 stycken plan samtidigt. Ett mer avancerat övervakningssystem har sällan tillverkats. Och det kan avsöka 300 000 kvadratkilometer åt gången med sin enorma radar, ett område större än Arizona. Del 5 av 16.
20:10
Våra fantastiska sjöarBerömda djur på lika berömda platser, det är ofta naturfilmernas recept. Mer sällan ser vi program om helt alldagliga miljöer med vanliga arter. Men när en skicklig filmare riktar kameran mot en anonym å med småfisk, kräftor, salamandrar och fåglar som gärdsmyg och strömstare - då kan det bli riktigt fint.
21:00
Himalaya - granne med molnenNaturens gåvor. Vi följer med några pilgrimer in till Jokhang-templet - varför har de tibetanska böneflaggorna olika färger och vad symboliserar alla färgerna? Och så träffar vi klimatforskare och en stripgås. Del 5 av 5. UR.
21:55
Bitcoin för nybörjareFramtiden är här. Pionjärer hoppas att blockkedjor och kryptovalutor ska skapa ett helt nytt samhälle. Kommer vi att få se ett högteknologiskt Utopia? Science fiction-framtiden kan vara närmare än vi tror. Brittisk-singaporiansk serie från 2018. Del 4 av 4. UR.
22:45
Bögen från helvetetBögen från helvetet. Den danska TV-presentatören Abdel Aziz Mahoumoud vill ta reda på varför många muslimer inte tolererar homosexualitet. Abdel är själv muslim och har bestämt sig för att komma ut offentligt som bög i Danmark. Han träffar imamer för att få höra deras syn på saken. Dansk dokumentär från 2018. UR.
23:40
Nyckeln till naturkrafternaKan färger hjälpa oss att förstå andra planeter? Om vi förstår hur jordens färger uppstår och vilka funktioner de har kan kunskapen användas för att förstå andra planeters livsförhållanden. Här lär du dig hur färger uppstår och vilken betydelse de har. Du får veta varför havet är blått, hur norrsken skapas och hur djur använder sig av färger för att signalera fara.