Tablå

14:00
UR Samtiden14:00 Digitalisering inom skolan efter pandemin. 14:30 Klimatet efter pandemin. 15:05 Mer rymd åt folket !. 15:45 Kika in på Tekniska museet. 16:00 Lär dig mer om rymden. 16:20 Rymden och hållbarhetsmålen. 16:35 Burksatelliten och äventyret. UR.
17:00
Skatten under glaciärenÅr 2006 hittade man en 3500 år gammal sko i en smältande glaciär i Jotunheimen. Nu söker forskare efter nya fynd i nyhuggna tunnlar i isen.
17:15
Mitt år med Korowai-stammenSpel för gallerierna. Författaren och äventyraren Will Millard besöker Korowai-stammen som levt avskilt från civilisationen tills för fyrtio år sedan, när de upptäcktes i djunglerna i västra Papua. De har bott i högt belägna trädhus och använt traditionella stenverktyg, men förändring är i snabbt antågande. Del 1 av 3. UR.
18:15
Medelålders män i lycraIngen har undgått dem när de far fram på sina cyklar ofta iklädda färgglad lycra. De kan vara kristna i USA, australienska före detta överviktiga, advokater eller canceröverlevare. De delar alla samma passion för cyklandet och dyr cykelutrustning. Australiensisk dokumentär från 2018. UR.
19:10
Hur tågen förändrade världenGodståg som fraktar ton. Det finns en anledning till att tåg först utvecklades. Det var för att flytta varor från en plats till en annan. Tågen har tagit sig tvärs över bergskedjor, ur öken, till de stora hamnarna och städerna. Del 2 av 6. UR.
20:00
Nordamerika med Simon ReeveGranne med vildmarken. Simon Reeve ger sig av på en resa över Nordamerika med start i Alaskas vildmark, där klimatkrisen gör sig påmind genom smältande glaciärer. Vidare mot Alberta i Kanada, ett område med stora oljesandsfält och ekonomisk tillväxt men där urfolkets situation inte har blivit bättre. Resan avslutas i Vancouver, storstaden med vildmarken inpå knuten. Del 1 av 5. UR.
21:00
Hur fungerar våra sinnen?Vilka ljud kan vi knyta an till redan i livmodern? Och vad gör musik med våra hjärnor? Hörseln är vårt snabbaste sinne, som precis som synen hjälper oss att navigera genom världen. Hör experterna förklara hur våra sinnen fungerar - och hur de kan stimuleras till att bli starkare. Del 3 av 5.
21:50
Hitlers järnvägar i EuropaEuropas järnvägsspår och tåg spelade en central roll i Förintelsen under andra världskriget. Programledaren Chris Tarrant tar oss genom tre länder och träffar överlevare. Tillsammans reser de på samma tågresor som de gjorde under krigsåren. Brittisk dokumentär från 2018. UR.
22:50
Lemurernas öSkogen krymper på Madagaskar och öns lemurer är under starkt tryck. De regnskogar som bevarats är fullsatta och konkurrensen är hård mellan flockarna av ringsvanslemurer om begränsade resurser - som inte sällan finns ute i människornas odlingar. Del 2 av 5.
23:40
Livet längs ekvatornÖverflöd. Vi följer en ung kvinnlig "mahout" som räddar elefanter på Sumatra, vi provar kulinariska läckerheter i Singapore, och så möter vi mannen som vill tillverka världens bästa choklad på paradisön São Tomé. Del 4 av 12. Tysk-kanadensisk serie från 2018. UR.