Tablå

09:00
UR Samtiden9:00 Bildfrön och bildspråk. 9:35 Bilden, tjädern och artskyddet. 10:10 Fem fotografer visar och berättar. 10:30 Att jobba med ett avskalat bildspråk. 11:05 Med familjen i tält i fält i Afrika. 11:50 En resa i skärpedjupets värld. 12:25 Snabbussar förändrar resvanor. 12:40 Så minskade tobaksberoendet. 13:05 Är bilen den nya cigaretten? 13:35 Paris prioriterar fotgängare. 14:10 Mikromobilitet. 14:30 Mobilitetstjänster. 14:45 Fossilfri kommun, attraktiv stadskärna. UR.
15:00
Huset fullt av katterAtt ha husdjur som hobby är ingen ovanlighet. Men frågan är om inte familjen Otterlei i Ålesund slår någon slags rekord. Hemma hos familjen är huset fullt av katter - bokstavligen.
15:05
Arkitektens hemOmvänd planlösning. Arkitekten Cecilie Willes riktar sig till "vanliga människor med normal ekonomi". Hon har vänt helt på planlösningen i sin familjs lilla lägenhet i Oslo, och beskriver vad som skapar ett bra hem. Del 4 av 6. UR.
15:35
Gammalt, nytt och byttOm människor som arbetar med återvinning, återbruk och re-design. Del 1 av 12. Maria driver ett bed and breakfast där hela inredningen går i återvinningens tecken. Inredningsarkitekten Gitte går på second hand-expedition och hos Buddha Bikes i Köpenhamn får gamla cyklar nytt liv.
16:05
Till fots över KaukasusNordossetien. Seriestart. Vad vet du om Kaukasus? Snart mycket mer, tack vare brittiska äventyraren Levison Wood. Till fots och med hjälp av lokalbefolkningen ska han ta sig 400 mil från Ryssland till Iran. På vägen blir det spännande möten med både människor, natur och historiens vingslag. Brittisk serie från 2017. Del 1 av 5. UR.
16:50
Historiska hemligheterFör mer än 1000 år sedan låg en sofistikerad metropol mitt i hjärtat av Nordamerika. Den var större än tidens Paris, London och Rom och hette Cahokia. En av västvärldens bäst bevarade hemligheter, som försvann 400 år senare. Troligen var det ett handelscentrum med exotiska inslag från hela kontinenten, och som mittpunkt fanns en pyramid i nivå med Egyptens i storlek. Del 1 av 6: Amerikas dolda pyramider.
17:35
New York bakom kulissernaDen berömda parken. Hur skapades Central Park? Vad kostar Manhattans dyraste lägenhet? Hur har gentrifiering påverkat Harlem och Brooklyn? Fyra programledare förklarar hur New York fungerar. Brittisk serie från 2016. Del 3 av 3. UR.
18:25
Kanaler, båtar och kärlekMystiska Kaledonien. Tim och Prunella korsar de skotska högländerna på Kaledoniska kanalen som förbinder Nordsjön med Atlanten. Under resan möter de Loch Ness-monsterjägare, kiltklädda barder och säckpipeblåsande klanhövdingar. Brittiskt reseprogram från 2016. Del 8 av 9. UR.
19:15
Med norrsken i blickVi följer norrskensjägare som vill ha nya förklaringar till den mest spektakulära ljusshow som naturen kan erbjuda. Den skapas av händelser långt ut i rymden och blir på jorden ett fantasieggande sken. Men varför? Forskarna är ute i natten och väntar in norrskenet för att få veta mer. Vi besöker Nordpolen, Alaska, Kanada och Svalbard.
20:05
Den australiska kustenAustralien har världens sjätte längsta kustlinje och en variationsrik natur utan dess like. Den uråldriga kontinenten och den unga nationen Australien har 80 procent av sin befolkning bosatta längs kusten. En marinekolog, en paleontolog, en antropolog, en landskapsarkitekt samt en journalist bidrar till förståelsen för denna kusts historia och tar oss bl.a. till Sydney, Victoria, Darwin, Stora barriärrevet, Guldkusten, och Tasmanien. Del 5 av 8: Från Gold coast till Sunshine coast.
21:00
Världens natur: Afrikas egen lilla vargDe är inte stora och de dödar inga kor. Favoritfödan är en storväxt råtta som gräver gångar i gräset. Vargarna i Etiopiens högland lever i fredlig samexistens med människan och framtiden borde se ljus ut. Men det gör den inte.
21:50
Historiens onda mänDen japanska generalen Hideki Tojo var i realiteten Japans diktator under andra världskriget och drog miljontals in i det smutsigaste krig världen skådat. Han var ansvarig för Japans attack i Pearl Harbour och tortyr av tusentals krigsfångar och blev avrättad för sina krigsförbrytelser. Del 8 av 10.
22:40
Kroppsspråkets hemligheterKroppen uttrycker dina känslor med ett universellt språk - som ibland är mer avslöjande än det du säger. Att kunna tolka det icke-verbala kan vara avgörande för en affärsuppgörelse, en nödsituation eller till och med en kärleksrelation. Kanadensisk dokumentär från 2017. UR.
23:30
The Vietnam warInkallelseordern fyller fler och fler myndiga ungdomar i USA med tvivel och fruktan. Beslutet att åka till Vietnam och strida i kriget blir allt svårare att ta för de myndiga ungdomarna. John F. Kennedys bror Robert mördas under valkampanjen och Richard Nixon vinner senare presidentvalet med minimal marginal. Del 7 av 10.