Tablå

14:00
UR Samtiden14:00 Hur ser unga på sin framtid? 14:25 Dina förfäder påverkar ditt liv. 14:45 Psykologin bakom klimatskepticism och klimatförnekelse. 15:20 Den afrikanska savannelefanten. 15:25 Magi under havsytan. 15:30 Rösträttens begränsningar i demokratin. 16:10 Demokratins framtid. UR.
17:00
SeniorsurfarnaVåga ge sig in i något nytt. Årets seniorsurfare Siw Malmkvist, Arja Saijonmaa, Carl Jan Granqvist och Johan Rabaeus anländer till träningslägret där Kattis direkt drar igång med ett kunskapstest. Alla klarar att ringa på sina telefoner men redan vid nästa uppgift, att mejla, kör det ihop sig. Del 1 av 6. UR.
17:30
Miriam utforskar dödenAtt planera för döden. I Skottland blir Miriam vän med Tracy som vägrar sluta leva bara för att hon vet att hon snart ska dö. Och i Amsterdam stämmer Miriam möte med Doktor Död som kämpar för människors rätt att själva avsluta sina liv. Brittisk serie från 2019. Del 2 av 2. UR.
18:30
Nationalskattens hemligheterChurchills familjehem Chartwell. Alan Titchmarsh och de andra programledarna besöker klassiska, kända och okända platser i Storbritannien med historiskt värde. Idag besöker vi Winston Churchills familjehem Chartwell. Winston var inte bara en världsberömd politiker utan även konstnär och murare. Del 2 av 6. UR.
19:15
Familjeäventyr på GalapagosMonty ger sig ut för att rädda ett sjölejon i fara. Tamsyn och döttrarna Isla och Molly får lära sig mer om hur plast förstör den unika naturen och hur man ska få turister att ta ett större ansvar för att bevara den här unika platsen. Marinbiologen och programledaren Monty Halls och hans familj är tillbaka på Galapagosöarna. Del 3 av 4.
20:00
En värld av tänkareRevolutionerande och stora tankar är ofta en följd av samarbete och en tanke mår bra av att diskuteras. På Institute for Advanced Study samlas många av dagens smartaste hjärnor för att få tid att fundera och möjlighet att testa sina idéer på andra.
21:00
Dokument utifrån: Priser, kriser och krigBörsspekulation i råvarupriser skapar konflikter runtom i världen. Filmaren Rupert Russell undersöker hur kaosteorin kan hjälpa oss att förstå hur allt hänger ihop, och hur skyhöga börspriser på till exempel vete och olja kan ha oanade konsekvenser. Från Ukraina till Irak och Venezuela ser han tydliga tecken på att prisspekulation har långtgående följder för vanliga människor som drabbas hårt när priserna rusar.
22:00
Afghanistan - ett sargat landIngen fred. USA lyckas avlägsna talibanregimen, och när trupper från världens största militära koalition kommer till landet för att säkra fred och uppbyggnad får afghanerna en kort tid drömma om en framtid med fred och demokrati. Men deras förhoppningar blir återigen krossade. Del 4 av 4. Tysk dokumentärserie från 2020. UR.
22:55
Australiens djurvärldDe har päls och går på fyra ben. Men ett har näbb och båda lägger ägg. Bara i Australien finner man så bisarra varelser som näbbdjuret och myrpiggsvinet, produkter av en evolution som gått sina egna vägar i miljoner år. Del 6 av 6.
23:50
Kanaler, båtar och kärlekLago Maggiore och Naviglio Grande. Tim och Pru färdas på Italiens näst största sjö och fortsätter på en medeltida kanal till hjärtat av Milano. Under resan passar skådespelarparet på att njuta av spektakulära trädgårdar, vin och sång. Del 2 av 10. UR.
00:35
Historiens myter och sanningarEfter andra världskriget har idén om att Hitler var ett militärt strategiskt geni levt kvar. Erövringen av Europa har mer eller mindre pekats på som hans verk - men stämmer det verkligen? Historien pekar på att hans strategiska genialitet verkar vara en myt. Del 1 av 4.