Tablå

15:00
NMT-dagarna 2023Om hörsel, lyssnande och buller. De allra flesta vet att det inte är bra med för starka ljud men hur starkt är för starkt? Och vad händer med din hörsel när du utsätts för alltför starkt ljud? UR.
15:30
NMT-dagarna 2023Att jaga virus under en pandemi. Hur trivs virus i luft och hur svårt det är att fånga in dem? Och varför är det viktigt att reda ut hur stor en droppe är? UR.
16:00
Mer kreativ NOVäck låg- och mellanstadieelevernas upptäckarlust med NO-experiment som bygger på saker som de flesta har i sin närhet. Med is, karamellfärg, pet-flaskor, pappersraketer, aluminiumfolie och andra vardagsföremål demonstrerar läromedelsförfattaren Hans Persson försök som kan inspirera såväl lärare som barn. UR.
16:55
Simning: EM kortbanaDirekt från dagens finalpass på Sim-EM som avgörs i rumänska Bukarest. Kommentatorer: Niklas Nord och Lars Frölander.
19:15
Rabarber i mörkerI en becksvart källare hemma hos Per Ivar och Ingebjørg odlar man rabarber. Med sin mörkerodlade rabarber är de ganska unika i Norge, men i England har liknande odling förekommit sedan 1800-talet.
19:20
Med eller utan pengarDe som inget har. Kathy pratar med människor som lever på marginalerna. Hon träffar bland annat en man som försöker bygga ett starkt samhälle i en av Storbritanniens mest eftersatta städer. Del 2 av 2. UR.
20:05
Världens historia: Rysslands krigNär Ryssland tar till vapen håller världen andan. Så har det varit i århundranden. Så var det också när tsar Peter den store och tsaritsan Katarina den stora på 1700-talet såg till att utöka landets gränser. Med kuslig likhet till dagens händelser ställer de in siktet mot Krimhalvön och den kaukasiska regionen. Det här är berättelsen om krigen, personerna som ledde dem och vad de betytt för Rysslands historia.
21:00
OlavHur kunde den krigslystna och impopulära vikingen Olav bli både helgonförklarad och refererad till som "Norges evige kung"? Kristofer Hivju och hans fru Gry letar efter svaren i Kung Olavs fotspår. Del 3 av 3.
22:00
Hunden och vildmarkenDokumäntärfilmaren Gordon Buchanan tar tag i sin barndomsdröm att följa sju huskies på ett förrädiskt äventyr genom Kanadas spektakulära vildmark. Han har bara en dag att öva innan han ger sig av på sin resa, som börjar med en 11 km löptur över en frusen sjö.
22:50
Resor längs vackra floderPo i Italien. Följ med på en resa nedför floden Po. Vi färdas genom norra Italien, från de snöklädda alperna till deltat där floden möter Adriatiska havet. Del 6 av 6. UR.
23:40
Nätverket för slavarnas frihetMotsatser längs Atlanten. Vi ser rester av ett afroamerikanskt samhälle på gränsen mellan Virginias och North Carolinas träskmarker och träffar ättlingar till slavar som arbetar med att bevara och hålla den tidiga delen av afroamerikanernas historia levande. Del 3 av 4. UR.
00:25
Övergivna byggnaderDen hemliga bunkern. Ubåtsbunkern Valentin skulle massproducera ubåtar av typen U-21 med hjälp av en ny löpandebandteknik. Ubåtarna skulle bli en helt avgörande del i den tyska krigsmaskinen, så tyskarna satsade stort på anläggningen. Brittisk serie från 2021. Del 7 av 12. UR.
01:10
Omöjlig ingenjörskonstMellan Edinburgh och Glasgow finns det rikligt med vattenvägar, men de korsas inte så att städerna kan nå varandra med båt. Men nu har avancerad ingenjörskonst gjort det möjligt att knyta ihop städerna trots enorma höjdskillnader, med världens första och enda roterande båtlyft. Det krävs en enorm maskinstyrka och väldigt avancerade lösningar för att kunna lyfta 600 ton båtar och vatten 25 meter upp i luften på bara några sekunder. Del 15 av 16.
01:55
Världen från förrSöndagar. Seriestart. En antropologisk, men ovetenskaplig studie om nationen Island och dess befolkning. Hur formades Island som självständig nation? Vad är speciellt med de isländska söndagarna? Vi tittar närmare på betydelsen av tv, bio, serietidningar och söndagsskola. Isländsk serie från 2018. Del 1 av 6. UR.