Tablå

14:00
UR Samtiden
17:00
Små mer eller mindre kända museerSverige är fullt av små, mer eller mindre kända museer. I Trelleborg finns ett hattmuseum. Del 3 av 6.
17:10
I terrängbil genom IndokinaEfter att ha kört norrut genom Thailand tar sig Øystein och Rune nu in i Burma. Under sin vistelse i landet kommer de att åtföljas av en bil med tre myndighetspersoner. Reskamraterna i "Team Bachstad" - Øystein Bache och Rune Gokstad - är ute på nya äventyr. Efter att tidigare bl.a. ha kört till Mongoliet i brandbil och korsat Indien i tuc-tuc, bilar de denna gång genom Indokina. Del 2 av 7.
17:40
Färgernas hemligheterLivets färger. När liv uppstod på jorden exploderade snart planeten i färger. Växter och djur använder hela färgpaletten för sin egen fortplantning och överlevnad på häpnadsväckande sätt. UR.
18:30
En tornado inifrånDen 31 maj 2013 drabbades El Reno, Oklahoma, av en förödande tromb. Folk var varnade men det hjälpte föga när tornadon slog till med ursinnig kraft. Även de erfarna stormjägare som skyndat dit för att ta bilder blev överrumplade av det extrema ovädret, med tragiskt resultat.
19:20
Andra världskriget: Slaget om Stilla havetHur såg egentligen slaget om Stilla havet ut? En helt ny krigskonst utspelades nu till havs, samt över en stor del av Stilla havets ogenomträngliga småöar. Se soldaternas sällan visade egna filmer från slagfältet, i kampen som fördes från luften, till havs samt på välförsvarad mark. Ett krig som till slut bara såg en fruktansvärd utväg: atombomben. Del 1 av 3: Japan satsar allt och bombar Pearl Harbour på Hawaii. Sommaren 1942 hade USA återigen kontroll över slaget till havs, men japanerna var fortfarande obesegrade på land och deras flygvapen ett militärt hot att räkna med.
20:10
Från Yellowstone till Grand CanyonEn resa genom USA:s nationalparker, bland annat Yellowstone, Grand Canyon, Gateway och Wrangell-St Elias. Hur skapades världens första nationalpark och hur driver man en nationalpark idag? Vi möter personal och experter som ger sin syn på saken. UR.
21:00
Världens natur: YellowstoneDel 1 av 2. Vintern kommer till Yellowstone och djuren möter den på olika sätt. Hjortarna vandrar ner mot lägre trakter. Bävrarna drar sig in i sin hydda när isen lägger sig på dammen. Vargarna måste fortsätta jaga. Då vill det till att samarbetet fungerar.
22:00
Världens natur: YellowstoneDel 2 av 2. Han är för svag för att kunna köra bort vargarna från deras byte. Och hinden lurar bort honom från den lilla kalven som ligger och trycker i riset. Livet är inte lätt för en ung grizzlybjörn trots att det är sommar i Yellowstone. Men uppe i bergen finns en lösning.
22:50
Ganges with Sue PerkinsVaranasi. Många gamla söker sig till den allra heligaste staden i Indien, Varanasi. Att få dö här ska bryta cykeln med död och återfödelse. Om man dör i Varanasi, blir man aldrig mer återfödd och uppnår därmed frälsning. Del 2 av 3. UR.
23:40
Hitlers örnnästeVad finns kvar av Hitlers beryktade högkvarter Örnnästet? Obersalzberg var ett vanligt berg tills Hitler upptäckte det 1923, och förvandlade det till sin bayerska strategiska bas. Beläget på en bergstopp 1800 meter över marken, omgivet av ett komplext bunker- och tunnelsystem genom bergen. Hitler led av höjdskräck och var inte förtjust i byggnadens placering, men det var här han träffade sin älskarinna Eva Braun och den innersta kretsen av trogna följeslagare.
00:35
Genom USA med Billy ConnollyFrån Chicago till Seattle. Seriestart. I amerikanska Glasgow driver Elvisfantasten Shirley en egen radiostation. Den skotske komikern Billy Connolly tar tåget tvärs över USA och upptäcker mindre kända platser. Brittiskt reseprogram från 2016. Del 1 av 3. UR.
01:20
AntikmagasinetGlas är ett av människans äldsta och mest älskade material. Vad utstrålar en glasfasad och vilka egenskaper har det skira materialet? Antikmagasinet höjer glaset med arkitekten Gert Wingårdh och formgivaren Ingegerd Råman. Programledare: Li Pamp. Del 1 av 12: Glas.