Tablå

14:00
UR Samtiden - Forskning från Mittuniversitetet 2022Den triboelektriska effekten. På vintern har du säkert upplevt hur håret kan stå rakt upp när du tar av dig mössan. Det som orsakar det är statisk elektricitet eller den triboelektriska effekten. Hur kan man utnyttja tekniken och skapa energi? UR.
14:10
UR Samtiden - Tyst vår - 60 år senareArvet efter Tyst vår. Ett samtal om hur Rachel Carsons bok "Tyst vår" påverkat miljödebatten och i vilken riktning miljöutvecklingen har gått sedan boken kom ut 1962. UR.
14:45
UR Samtiden - Tyst vår - 60 år senareTyst jord. Biologiprofessorn Dave Goulson har i en rad böcker skildrat det lilla men avgörande insektslivet, med bas i sin vilda trädgård i Sussex. Hör en miniföreläsning av Dave Goulson om hur våra insekter mår och om arbetet med den nya boken. UR.
15:10
UR Samtiden - Tyst vår - 60 år senareHavsörnens roll inom miljöövervakningen. För 60 år sedan var havsörnen akut hotad, men tack vare ett hårt arbete från forskare och frivilliga har den gjort en fantastisk comeback. Peter Hellström, intendent vid Naturhistoriska riksmuseet, har idag ansvaret för uppföljningen av Sveriges havsörnsstam. UR.
15:30
UR Samtiden - Tyst vår - 60 år senareTyst hav. Tyst hav är ett samtal om tillståndet i haven i Sveriges närområden. Medverkar gör bland annat Patrik Svensson, författare till boken "Ålevangeliet", och Julia Carlström som forskar om den hotade Östersjötumlaren. UR.
15:55
UR Samtiden - Tyst vår - 60 år senareDe sista tumlarna i Östersjön. Östersjötumlaren är vår minsta val. En hotad art med bara ett par hundra individer kvar. Julia Carlström forskar på tumlare och beskriver hoten och de metoder man använder för att försöka rädda arten. UR.
16:25
UR Samtiden - Tyst vår - 60 år senareVåra okända insekter. I det stora Malaisefälleprojektet mellan 2003 och 2006 samlades 20 miljoner insekter in för att katalogiseras. Med nuvarande metoder kommer det att ta hundratals år. Trots det tidsödande arbetet har redan 2000 nya arter hittats. UR.
16:35
UR Samtiden - Tyst vår - 60 år senareVi har så mycket att lära av Rachel Carson! Det går en röd tråd mellan utgivningen av boken "Tyst vår" 1962 och dagens miljö- och klimatdebatt. Det hävdar Anne Sverdrup-Thygesen i sitt föredrag om hur industrin fortsätter att påverka vår miljö negativt även idag 60 år senare. UR.
17:00
Ögonblick från SvalbardLängst in i Liefdefjorden ligger Monacoglaciären. Kanten är 60 meter hög och flera kilometer lång. Bilder från Svalbard, som ursprungligen har ingått i en nio dagar lång slow tv-sändning och båtresa runt Svalbard. (Norge, 2021)
17:05
SommartorpetGila visar hur man kan göra en kompost och hur man kan kontrollera vattnets kvalitet. Ernst ordnar en praktisk arbetsbänk i köket och Mathias börjar bygga en förstukvist vid sommartorpet. Vi besöker Nils-Rune Bohlin som har en tjärad eka uppställd mot husväggen och den fungerar som en utedusch. Intervju med veterinären Lars Starkhammar. Del 8 av 10.
17:35
Pompejis hemligheterFör nästan 2000 år sedan begravdes den romerska hamnstaden Pompeji av vulkanaska. Vi får följa arkeologer som nu gräver ut hittills outforskade delar av den begravda staden - och hittar allt från dåtida vardagsliv till politiskt klotter och gudabilder. Del 1 av 2: Livet före katastrofen.
18:25
Peltsis vildmarkProgramledaren Mikko "Peltsi" Peltola på vildmarksäventyr, både inom och utanför Finlands gränser. Denna gång är han på jakt efter pudersnö och orörda slalombackar och prövar på friåkning i finsk-norsk-svenska gränstrakter. Turen börjar i Kilpisjärvi på finska sidan och slutar i Norge vid Ishavet, där det också blir tillfälle till såväl fiske som kalla bad. Del 1 av 6. (Finland, 2020)
18:55
Gammalt, nytt och byttLene piffar upp gamla trista blomkrukor och Johnny hjälper en vän att stajla om sovrummet. Lisbeth ska visa upp sitt nya klädmärke och är lite nervös. Om människor som arbetar med återvinning, återbruk och re-design. Del 16 av 16.
19:25
Begravda hemligheterGravplats för de avrättade. Resterna av över hundra unga män utanför Andover i Hampshire. Förnekad kristen begravning, slarvigt nedkastade i grunda gravar. Vilka var dessa unga män och varför är de begravda på detta sätt? Brittisk faktaserie från 2019. UR.
20:10
Hud mot hudUnder pandemin har många av oss fått känna på hur det är att leva utan kroppskontakt. Hur viktig är egentligen beröring, och hur har människor sett på fysisk närhet genom tiderna? Tysk dokumentär från 2021. UR.
21:00
Vulkanernas väldiga kraftNuförtiden bor folk tätare inpå vulkaner än någonsin. Medan dessa väldiga jättar sover växer städerna tätare inpå dem. Men är det verkligen säkert att bo så nära något som av naturen är helt oförutsägbart? Del 2 av 2: I brinnande bergens skugga.
21:55
Världens hotade städerHur ser Venedigs framtid ut? Ständigt hotad av översvämningar, som blir värre och värre i och med havsstigningen - vad ska rädda staden? Grundad på 400-talet och uppbyggd över 100 öar sammanlänkade med över 300 broar, så är Venedig minst sagt ett byggnadsmässigt under. Del 3 av 3: Venedig.
22:40
Grönland med Nikolaj Coster-WaldauSpektakulär grottexpedition. Nikolaj blir rejält uppskrämd under en expedition till en spektakulär grotta i inlandsisen. Och som inte det var nog finns det isbjörnar i området. Dansk serie från 2019. Del 4 av 5. UR.
23:25
Dokument utifrån: Det var en gång ett IrakNär Saddam Hussein har störtats uteblir den stabilitet och fred som USA hade förväntat sig. Utan Saddams järnhand blossar ett brutalt inbördeskrig upp mellan olika grupperingar i landet och ett nytt kapitel börjar. Genom djupt personliga intervjuer med vanliga irakier, journalister och soldater tecknas i denna storserie en ny bild av kriget som på många sätt har format världen vi nu lever i. Vilket pris fick civilbefolkningen betala och vilka var de avgörande misstagen? Brittisk dokumentärserie från 2019 av James Bluemel. Del 4 av 5: Saddam.
00:25
Omöjlig ingenjörskonstMilitärens viktigaste tillgång, trupperna, är alla beroende av militärens mest avancerade maskineri. Attacker till havs, på land och från luften utförs med hjälp av ingenjörskonstens underverk - som aldrig hade kunnat ske om inte historiens banbrytande uppfinningar hade funnits. Del 9 av 16.