Tablå

09:00
UR Samtiden - Finskan i svenska medierFinska språkets överlevnad i svenska medier. Introduktion till seminariet om finska språkets överlevnad i svenska medier. UR.
09:15
UR Samtiden - Finskan i svenska medierMinoritetspolitikens utveckling. Om minoritetspolitikens förändring de senaste tjugo åren. UR.
09:40
UR Samtiden - Finskan i svenska medierSpråkutvecklingens villkor. Vilka utbildningsmöjligheter finns det för finsktalande i Sverige? Och hur anpassas utbildningarna i finska för att tillgodose framtidens behov? UR.
10:05
UR Samtiden - Finskan i svenska medierFinskan i svenska skolan. Rektorn för friskolan Sverigefinska skolan i Stockholm berättar om skolans arbete, profil och utmaningar. UR.
10:25
UR Samtiden - Finskan i svenska medierAtt våga prata ett språk du inte kan perfekt. Vad behöver finskspråkiga ungdomar i Sverige för att hålla sitt språk levande? UR.
10:35
UR Samtiden - Väder, vatten och klimatSå blir en väderprognos till. För att kunna säga något om vädret i framtiden måste vi ha koll på vädret här och nu, säger Charlotta Eriksson, meteorolog. SMHI har ett nät av mätstationer som hämtar in olika observationer och mätningar. UR.
10:55
UR Samtiden - Väder, vatten och klimatKan data bli Östersjöns räddning? Läget i Östersjön är inte optimalt. Det har blivit ett innanhav i obalans på grund av nedsmutsning, säger Markus Lindh, marinbiolog. Genom mätningar och provtagningar kan man mäta syrebrist, bakterietillväxt och plankton. UR.
11:10
UR Samtiden - Väder, vatten och klimatHur ren är luften vi andas, egentligen? Enligt WHO dör fyra miljoner människor årligen i förtid till följd av dålig luft utomhus, och tre miljoner av dålig inomhusluft. Helene Alpfjord Wylde, luftkvalitetsmodellerare, berättar om hur sådana modeller kan vara ett bra stöd för förbättrad luftkvalitet. UR.
11:30
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHFysisk aktvitet och hjärnhälsa - vad vet vi egentligen. Fysisk aktivitet och konditionsträning verkar minska risken för depression. I ett nytt projekt ska man använda gamla forskningsresultat för att jämföra och följa upp hur konditionens effekt påverkar depression i livets olika faser. UR.
11:45
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHFysisk aktivitet och hjärnhälsa - dos-respons och fysiologiska mekanismer. Hjärnan är ett av de organ som är mest känsliga för blodtillförsel. I en studie har man undersökt hur hjärnans automatiska reglering av blodflödet vid olika aktiviteter påverkar förmågan att lösa kognitiva problem. UR.
12:00
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHFysisk aktivitet och hjärnhälsa - betydelse av arv och miljö. Arvet påverkar hur vår hälsa kommer att bli under livet. Men hur mycket? Forskningen på detta område är beroende av tillgång på tvillingpar som haft olika uppväxt. UR.
12:15
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHFysisk aktivitet och hjärnhälsa - frågestund. Ungdomar som är fysiskt aktiva når bättre resultat i skolan än de som tillbringar mycket tid framför datorn. Detta har forskningen visat, men resultaten är tydligast för barn upp till tretton års ålder. UR.
12:30
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHSkelettmuskulaturens transkriptomförändring vid högintensiv träning. Skelettmuskulaturen har en stor förmåga att anpassa sig till ökade krav. I samband med ett träningspass aktiveras ett flertal signaleringsvägar och hundratals gener. UR.
12:45
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHMuskelproteomik hos vältränade och otränade män och kvinnor. Konditionstränade män och kvinnor har annorlunda muskeltranskriptom än otränade. Män som har styrketränat istället för konditionsträna har däremot snarlik muskeltranskriptom som de otränade. Vad beror det på? UR.
12:55
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHSkelettmuskelns RNA-förändringar efter akut träning. Stefan Reitzner har studerat metabolitnivåerna både vid styrketräning och vid konditionsträning. Här berättar han om studiens upplägg och resultat. UR.
13:10
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHNybildning av ribosomer vid fysisk träning. Ribosomerna är cellens proteinfabrik. Efter ett styrketräningspass produceras fler ribosomer i muskeln. Däremot inte under uthållighetsträning. UR.
13:20
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHIdrottsfysiologi - frågestund 1. En panel svarar på frågor bland annat om vad man bör äta för att ribosomer och mRNA ska få så god tillväxt som möjligt. UR.
13:30
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHPlötslig hjärtdöd hos idrottare. För 20 år sedan visste man inte vad som orsakade plötslig hjärtdöd hos elitidrottare. Idag vet man att det har ärftliga orsaker. Därför screenar man idag elitidrottare. UR.
13:45
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHArytmier hos idrottare. Hur hanterar man elitidrottare som har arytmier på hjärtat? Hur påverkar fortsatt träning arytmiutvecklingen? UR.
14:00
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHIcke-invasiv bilddiagnostik hos idrottare. Idag finns bland annat ekokardiografi, magnetröntgen och datortomografi som metoder när man ska undersöka ett hjärta. När bör man använda det ena eller andra? UR.
14:10
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHMedfött hjärtfel genom idrottskarriären. Handbollsspelaren Staffan Olsson hade ett hjärtfel under hela sin aktiva karriär. Här berättar han hur regelbunden uppföljning hjälpte honom att kunna forsätta med elitidrotten. UR.
14:20
UR Samtiden - Fysisk aktivitet och hälsa på GIHIdrottskardiologi - frågestund. Är vissa sporter farligare att utöva om man har medfödda hjärtfel? I den här frågestunden svarar forskare på om det är lämpligt för motionärer att åka Vasaloppet eller delta i andra påfrestande tävlingar. UR.
14:35
UR Samtiden - Länsmuseerna berättarVita duvan. Vita duvan var en gång ett modernt panoptiskt fängelse med ambitioner att återanpassa fångarna till samhället. I dag berättar byggnaden om sin tids filosofi och människosyn. UR.
14:40
UR Samtiden - Naturum JuniorHavets barnkammare. Längs Ribersborgsstranden i Malmö kan du hitta massor av djur som är kul att titta närmare på. Elinor Hermansson och Alexander Cammaroto på Naturum Öresund har varit ute och håvat. UR.
15:00
Djur i naturKorta möten med djur, fåglar och insekter i den norska faunan. Denna gång: isbjörn, silltrut och vildren.
15:10
AntikduellenTvå erfarna antikhandlare får en summa pengar i handen och några timmar på sig att handla. Vem gör de bästa fynden? Inköpen pågår under tre dagar och den fjärde dagen är det upp till bevis, när allt de har köpt säljs på auktion. Veckans duellanter Rikke Fog och Lasse Franck ger sig ut på första dagens inköpsrunda i trakterna kring Løkken på Nordjylland. Programledare: Anne Katrine Okholm Skole. Del 5 av 12. (Danmark, 2018)
15:40
Livet på IslandUtveckling på Islands landsbygd. Vi tittar på landsbygdens utveckling på två isländska öar, Sudureyri och Flateyri. Del 2 av 14. UR.
16:10
Griffs äventyr i AustralienUluru - den heliga platsen. Griff Rhys Jones tar en fallskärm till hjälp för att se ett vida känt landmärke från ovan. Senare på kvällen, i solnedgången, börjar Griff till fullo förstå dess lockande kraft. Australiensisk serie från 2019. Del 6 av 6. UR.
17:00
Övergivna byggnaderTemplet i Taiwan. Wuchang-templet i Taiwan, en otroligt vackert utsmyckad byggnad som nu är helt förvriden av naturens krafter. Vad hände egentligen här den 21 september 1999? Brittisk faktaserie från 2020. Del 17 av 20. UR.
17:45
Englands historiska husHur förändrade den industriella revolutionen Storbritanniens bostadsbyggande? Resultatet blev hem i kanalbåtar och stadslägenheter i nya typer av bostadskomplex. Phil Spencer är på jakt efter de mest slående husen genom Storbritanniens historia, och tar denna gång en titt på hur industrins framfart påverkade landets hemmiljöer. Del 3 av 8.
18:35
Karantän i vildmarkenIsolerade i Australiens ödemark. Ky och Calem beger sig till en avlägsen fårstation, där de hjälper till att samla ihop stationens alla djur. Det blir verkligen en adrenalinfylld eftermiddag. Australisk serie från 2020. Del 2 av 3. UR.
19:20
Planetens första djurBritish Columbias bergskedjor utgjorde en gång botten på ett väldigt gammalt hav. Över femhundra miljoner år senare hittar vi resterna av det marina livet från samma tid, fynd som förändrat vår syn på evolutionen. När forskare har skapat avancerade modeller av dessa djur från den kambriska eran är det uppenbart att evolutionen pågick i en rasande fart.
20:15
Natursköna tågresor i världenMed El Chepe i Mexiko. Seriestart. Vi reser med Chihuahua Pacific Railway, som anses vara en av världens vackraste järnvägslinjer. Det tog 100 år att bygga "El Chepe", som sträcker sig från staden Chihuahua i norra Mexiko genom det spektakulära Copper Canyon-området och vidare till Stillahavskusten. Del 1 av 10. UR.
21:00
Snabba vesslor, tuffa uttrarVesslan är snabb, det vet vi. Järven är glupsk, uttern är lekfull och mården jagar ekorrar. Vi har våra bilder av mårddjuren. Men vad vet vi egentligen? Möt familjens alla medlemmar i den första heltäckande krönikan.
21:55
Historiska hemligheterKanopos - den förlorade staden. Den religiösa centralpunkt dit folk vallfärdade för att bli helade av gudarna försvann plötsligt spårlöst och gick inte att hitta i århundraden. Staden blev begravd under havet, som ett fornegyptiskt Atlantis. När Kanopos återfanns igen efter mycket möda, har det kallats 2000-talet största arkeologiska upptäckt. Del 1 av 6.
22:40
Naturen visar vägenNaturens försvar. Om djur som har bemästrat konsten att skydda sig och hur deras genialitet inspirerar ny teknik som kan skydda även oss i framtiden. Vetenskapsserie från Singapore 2021. Del 4 av 6. UR.
23:35
Atlantens årstiderAtlanten är världens näst största hav, så stort att det orsakar väderfenomen. Med våren återvänder miljontals flyttfåglar till Nordatlanten, efter en utmattande färd på ibland hundratals mil. Nu är det dags att äta och para sig. Och på Shetlandsöarna måste en utterhona bli kvitt sina ungar innan hon kan bilda ny familj. Del 2 av 4.
00:20
Hummersoppa, gubbar och minnenI ett avlägset samhälle på Island finns ett familjedrivet kafé som serverat hummersoppa sen 1970-talet. Här samlas byns invånare och löser världsproblemen. I dag hittar även alltfler turister hit. Kanske blir ställets popularitet också dess undergång? Spansk-isländsk dokumentär från 2020. UR.