Tablå

14:00
UR Samtiden
17:00
GitarrkonstnärEn spade, en grep, eller en toasits i trä - det finns mycket som kan byggas om till ett gitarrliknande instrument. Det menar i alla fall skulptören John Josefsen. Att konstnären själv också är musiker och gärna spelar på sina skapelser lär inte förvåna någon. (Norge, 2020)
17:05
AntikduellenVeckofinal. Två erfarna antikhandlare har under några dagars tid tävlat om att göra de bästa inköpen. Nu är det upp till bevis, när allt de har köpt ska säljas på auktion. Vilken av veckans båda duellanter Helga Thodsen och Michael Christensen avgår med segern när auktionsköparna har sagt sitt? Programledare: Anne Katrine Okholm Skole. Del 12 av 12.
17:35
Omöjlig ingenjörskonstAtt landsätta trupper är en av de största utmaningarna för militären. Det måste kunna göras snabbt, överallt och med enorma mängder utrustning. Landsättningsbåtar var länge utsatta för tidvattnets begränsningar och kustlinjers utseende. Men nu har den amerikanska militären utvecklat en banbrytande amfibisk transportbåt, som motsvarar 3,5 Londonbussar i storlek och gör 70 procent av hela världens kustlinjer tillgängliga - tidigare helt oöverträffat. Nu är den redo att testas efter årtionden av utvecklingsarbete. Del 8 av 10: Världens modernaste svävare.
18:20
Nattens hemligheterEn ocean av ljus. Seriestart. Elektriskt ljus har haft en dramatisk effekt på våra liv, nätter och städer. Med vackra flygbilder från hela världen nattetid förklarar experter hur ljus och mörker samspelar med människan. Tysk serie från 2020. Del 1 av 2. UR.
19:10
Nazisternas privata filmerFör första gången någonsin får vi se bilder i färg från Nazityskland innan andra världskriget brutit ut. 86 timmar av tidigare aldrig visat filmmaterial utgör grunden för dokumentären, där vanliga invånares hemmafilmer ger en unik inblick i vardagen i det tredje riket.
20:05
Sandätande hajarUtanför Brasiliens kust har citronhajen utvecklat en helt egen jaktteknik. Där är gott om bytesfisk men sardinstimmen är svårfångade. Därför har hajarna lärt sig ett knep. När de stora vågorna bryter mot stranden förvirras fiskarna av skum och sand som virvlar upp. Då slår hajarna till.
21:00
Nazaré - surfarnas meckaDödsföraktande surfare från hela världen samlas i Nazaré i Portugal för att utmana dess extrema vågor på över 20 meter. Vad är det som driver dem att riskera livet på vågor höga som åttavåningshus? Japansk dokumentär från 2018. UR.
21:50
Då Balkan brannJugoslavien i ruiner. Massakern i Srebrenica 1995 gjorde att världen förstod vad som hände på Balkan. Vi träffar före detta soldater, journalister, historiker och civila som berättar om sina upplevelser och ser hur de nuvarande staterna fortfarande har stora sår efter inbördeskriget. Del 3 av 3. UR.
22:45
Övergivna byggnaderMussolinis östra utpost. På en bergssluttning på grekiska ön Rhodos finns byggnader som inte passar in. De är spår från tiden då italienska fascister styrde på ön. Vi besöker även tre andra byggnationer i världen som sticker ut. Brittisk serie från 2019. Del 5 av 12. UR.
23:30
Concorde – att bryta ljudvallenHur blev Concorde ett så banbrytande kapitel i ingenjörshistorien? Det var det första planet att korsa Atlanten med dubbla ljudets hastighet - snabbare än en gevärskula. Europeiska flygingenjörer bräckte de amerikanska försöken att vinna kapplöpningen i luften. USA var märkt av ett kostsamt krig i Vietnam och dessutom stundade en oljekris. Här är historien fram till idag bakom ett av världens mest ikoniska flygplan, som närapå ödelade konkurrenten Boeings framtid. Del 2 av 2.
00:20
Hur fabriker förändrade världen
Flygplan och raketer. Flygplan krympte vår planet och raketer gav oss möjlighet att lämna den. Vi följer utvecklingen från bröderna Wright till världens största passagerarflygplan och morgondagens rymdindustri. Australisk serie från 2020. Del 2 av 4. UR.