Tablå

14:00
UR Samtiden
15:00
Skola hemma - experternaUR ställer aktuella frågor till experterna om hur vi kan hjälpa elever som behöver sköta skolarbetet hemifrån. Ett stöd för både lärare och föräldrar. UR.
15:20
UR Samtiden
17:00
74 år och luft under vingarna74-årige Per från Elverum trivs bäst när han har luft under vingarna. I 20 år har han hållit på med skärmflygning och annan luftsport.
17:05
Schrödingers kattBåtsimulator och brunalger. Det blir dramatik när programledarna ska styra en stor oljepråm med hjälp av en simulator. Och hur ser alternativ till dagens kost ut om 30 år? Vi tittar närmare på framtidens mat, näringsrika brunalger. Norsk vetenskapsserie. UR.
17:35
Mitt SyrienObaidah Zytoon från Syrien berättar en skrämmande historia om hopp, frihetslängtan och död. Hon och hennes vänner drömmer om en ny tid, men det blir inte som de tänkt sig. UR.
18:35
Nationalskattens hemligheterFattighuset i Southwell. Programledaren Alan Titchmarsh besöker fattighuset i Southwell som byggdes år 1824. Huset byggdes efter inspiration av samtida fängelser, och familjerna som kom hit fick leva åtskilda. Vi möter också Sue Swinton som efter en familjekris flyttade in här i början av 1970-talet. Del 4 av 6. UR.
19:15
Världens natur: Okavango - drömmarnas flodNär Okavangofloden når Botswanas lågland bildar den ett väldigt delta innan den försvinner ut i Kalahariöknen. Denna vattenvärld är ett av jordens viltrikaste områden. Men om inte ett mycket litet djur så flitigt byggde sina bon skulle lejon och leoparder alltid vara blöta om tassarna. Del 2 av 3.
20:10
Tatueringar i världenHawaii och Samoa. Om Keone Nunes inte tagit upp verktygen och besvarat uppmaningen om att bemästra Kakau, skulle det troligtvis inte finnas någon traditionell tatuering på Hawaii idag. Att återuppliva denna forntida konstform har blivit Keones livsprojekt. Kanadensisk dokumentärserie. Del 5 av 7. UR.
21:00
Naturens smarta lösningarNaturen kan verka kaotisk. Men matematikens regler styr minsta kryp och planta. Ingenting är en slump, och vi människor har mycket att vinna om vi lär oss naturens egen geometri. Del 2 av 2.
21:50
Martin Luther King till ObamaPå väg uppåt. Medborgarrättsrörelsen i USA banade väg för förändringar. Under 70-talet tog dubbelt så många afroamerikaner högskoleexamen jämfört med tidigare. På 80-talet ställde Jesse Jackson upp som presidentkandidat för demokraterna. Han var den första svarta presidentkandidaten i USA. Del 2 av 4. UR.
22:45
Fjärilarnas hemliga livUr en oansenlig larv kläcks en färggrann fjäril och flyger iväg - som om själva blommorna tog till vingarna. Vi älskar fjärilarna för deras skönhet och sjunger med i Bellmans Fjäril'n vingad syns på Haga. Ändå är det så mycket i deras liv vi inte förstår. Det mesta handlar om sex och lurendrejeri, skönheten till trots.
23:40
Omöjlig ingenjörskonstHur byggdes egentligen världens största fartyg? Det enorma "Pioneering Spirit" väger 900 000 ton och kan installera oljeledningar på djup ingen annan kommer åt. Och har det senaste inom teknologi du kan föreställa dig. Följ med på en neddykning i den extrema ingenjörskonstens värld. Del 3 av 12.