Tablå

14:00
UR Samtiden14:00 Ensamhet, ålderism och psykisk hälsa. 14:35 Känslor och machonormen. 15:10 Unga och psykisk hälsa. 15:45 Suicidprevention. 16:20 Livet på skärmen. UR.
17:00
Det söta livet - julJulgodis och julbak med den danska konditorn Mette Blomsterberg. Denna gång: Kejsarinneris, en gammaldags risdessert med marinerade frukter och nötter i fromagen.
17:15
Brian Cox: Livet i universumHur började universum egentligen och hur är det mest troligt att det slutar? Fysikprofessor Brian Cox funderar än en gång över universums stora gåtor. För att gräva djupare i rymdens historia har han med sig experter som Neil DeGrasse Tyson och Brian Greene, samt Australiens främsta astrofysiker Katie Mack och Brian Schmidt.
18:05
Finland är fantastisktKonst i fabriken och tågstationen. Tittarnas tips tar oss till en gammal tegelfabrik i Kuusankoski för att undersöka den kreativa verksamheten där. Det blir också besök i ett mejeri i Sippola som inhyser ett konstcenter, och en titt på järnvägsstationen i Pulsa. Del 9 av 10. UR.
18:35
Klippdassarnas livDe liknar stora marsvin men är absolut inga gnagare. Klippdassarna är sig själva nog, avlägset släkt inte med råttor och möss utan elefanter. I klipporna ner mot Sydafrikas kust har de hittat sin perfekta livsmiljö.
19:30
Nya Zeelands kustIngen annanstans är land och hav lika sammanlänkade som i Northland, den oförutsägbara halvön i norr. Här möts vi av historier om tidig kannibalism av de franska kolonisatörerna, världens största havsgrotta och platsen där nyzeeländarna kan anknyta till sina förfäder. Del 6 av 6.
20:15
Lika ovanlig som jagBrand-överlevarna. Labonya råkade som barn ut för en allvarlig brandolycka som orsakade stora brännskador. Hennes självförtroende är i botten och hon tror inte att hon förtjänar en kärleksrelation. Ska mötet med andra överlevare få henne att tänka om? Brittisk dokumentärserie från 2018. Del 3 av 3. UR.
21:00
Orientexpressen tur och returEn tågresa i lyx. Belgaren Georges Nagelmackers drömde om att skapa en lyxjärnväg genom Europa. Tågets första resa från Paris till Istanbul 1883 blev en succé och Orientexpressen lyckades sedan överleva såväl banditöverfall som världskrig. Fransk serie från 2019. Del 1 av 2. UR.
21:45
Joanna Lumleys japanska äventyrGeisha i Kyoto. Joanna reser till Tokyo med sina 38 miljoner invånare och får höra om träsnittets historia. I Kyoto träffar Joanna en blivande geisha som öppet berättar om sin långa utbildning och sitt framtida liv. Del 2 av 3. UR.
22:30
Livet längs ekvatornDjungelstäder. Stad och djungel är sammanflätade vid ekvatorn. Vi besöker den levande spökstaden Fordlândia i Amazonas och djungelslummen i Kibera. Och så får vi en lektion i nyurbanism i Singapore. Tysk-kanadensisk serie från 2018. Del 10 av 12. UR.
23:15
Dokument utifrån: Lyftarnas herreFilmen som avslöjade årets största idrottsskandal. Tyngdlyftning har varit en olympisk sport sedan 1896. Nu hotas sportens OS-framtid sedan en härva av doping, korruption och förskingring nystats upp inom det internationella tyngdlyftningsförbundet. I centrum för krisen står ungraren Tamas Ajan, som styrde tyngdlyftningen med järnhand i 45 år. Dopingjägaren Hajo Seppelt berättar historien om en maktlysten herre som på egen hand lyckats förstöra en av världens äldsta idrotter.
00:00
Fantastiska uppfinningarKommer du ihåg när du lärde dig cykla? Det är oftast vår första frihetskick när vi lär oss att ta oss fram på något annat än våra två ben. Men hur ser cykelns historia ut och hur kommer vi ta oss fram på två hjul i framtiden?