Tablå

14:00
UR Samtiden - Att växa i mötet med andraAtt skapa engagemang. Hur kan man skapa givande möten som får både individer och samhälle att utvecklas? Ett inspirerande samtal som leds av Kattis Ahlström. UR.
14:40
UR Samtiden - Att växa i mötet med andraFramtidens folkbildning. Den svenska folkbildningen växte fram i ett land präglat av folkrörelser och aktivt föreningsliv. I framtiden kommer behovet av att mötas och utvecklas vara minst lika stort. Men vad behöver förändras? Anna Lindman frågar två representanter från forskarvärlden. UR.
15:15
UR Samtiden - Ilsbotäcket, Alftafyndet och Rosa Taikon12 minuter om Rosa Taikon - romani chib/kelderash. I nästan fem decennier verkade silversmideskonstnären och aktivisten Rosa Taikon. Här berättar Jenni Kay om hennes liv och gärning. UR.
15:30
UR Samtiden - Länsmuseerna berättarRealarvssystemet i övre Dalarna. Än idag syns spåren av systemet i kulturlandskapet. Kristoffer Ärnbäck, byggnadsantikvarie, berättar om hur realarvssystemet har präglat Dalarna. UR.
15:45
UR Samtiden - Arbetets museum berättarGenomskåda avsändaren. Om vi lär oss hur propaganda fungerar, vilka tekniker som används och hur den når sin målgrupp kan vi alla bli bättre på att identifiera och avkoda den propaganda vi stöter på. UR.
16:20
UR Samtiden - Om det post-digitala samhälletDigitala id:n och digitala utanförskap. Ett samtal om vad som händer och vilka som hamnar utanför när allt fler tjänster blir digitala och samhället kontantlöst. UR.
17:00
Vår på Karl Johan med KORKNorska radioorkestern välkomnar våren med att spela "Vår på Karl Johan", i en musikvideo inspelad just på Karl Johans gate i hjärtat av Oslo. "Vår på Karl Johan" är komponerad av Fritz Austin, som själv spelade i orkestern under 1940- och 50-talet. (Norge, 2020)
17:05
SeniorsurfarnaMotion med digitala hjälpmedel. Motion står på schemat. Med en pulsklocka får deltagarna lära sig hur de kan mäta sin puls under olika aktiviteter. Kattis ger dem sedan i uppdrag att med olika färdmedel ta sig till en utvald plats. Hasse åker för första gången i livet buss i storstadens kollektivtrafik. Fixar han att köpa biljett med sin smarta telefon? Del 3 av 6. UR.
17:35
Broder Jakob, sover du?Deras bror Jakob tog livet av sig för några år sedan. Hans fyra bröder träffas för att återförenas med varandra och ta avsked av Jakob. Tillsammans besöker de platser som betytt något för Jakob med start i bergen i Tyrolen och avslut på ett hotellrum i Porto. Österrikisk dokumentär från 2018. UR.
18:30
Resor längs vackra floderSpey i Skottland. Seriestart. Vi gör en hisnande resa på den skotska floden Spey. Resan börjar i Cairngorms, passerar sedan den atmosfäriska Loch Insh och slutar i den uråldriga Rothiemurchus-skogen. Kanadensiskt reseprogram från 2020. Del 1 av 6. UR.
19:15
Djurens dramatiska årstiderPå senvåren är vädret ombytligt i Nordamerika, trombernas säsong har inletts. Den fuktiga luften från tropikerna möter torr och kall luft från Arktis, och stormar blåser upp häftigare än annars om året. En annan kraft är Nordamerikas vilda mustanger som på senvåren samlas för att para sig. Och i Sydafrika har savannelefanten, världens nu största landlevande djur, svårt att överleva torkan. Del 3 av 6.
20:05
Naturens stora underverkVi kan inte se den, bara dess verkningar. Som kan vara nog så våldsamma. Vinden är en av naturens viktigaste krafter. Den bygger upp öknarnas sanddyner och skapar märkliga bergsformationer. Och den finns även ute i rymden - utan vind inget norrsken. Del 5 av 6.
21:00
Världens historia: Kelternas hemliga gravEn metalldetektor ger plötsligt utslag på en åker i Wales. Ett halsband hittas. Så börjar en spännande upptäckt av en grav som legat orörd i tusentals år. Men vem är det som vilar där? En krigare? En kvinna? Eller en rik aristokrat? Vad kan skatterna i graven berätta om kelternas tid? Och vad har allt detta med romarriket att göra?
21:45
Dokument utifrån: Striden om aborternaAbortkliniker som belägras av kristna fundamentalister som hotar patienter och läkare. Fanatiska abortmotståndare som skjuter ihjäl vårdpersonal. En konservativ högsta domstol som väntas ompröva rådande prejudikat. Striden om rätten till abort har aldrig varit så intensiv som under de senaste fyra åren. Den prisbelönta filmaren Deeyah Khan tar oss med till frontlinjen. Med röster från abortläkare, patienter och anti-abortaktivister skildrar hon den fråga som kanske är den mest polariserande i Donald Trumps USA. En film av Deeyah Khan.
22:50
Skottlands vilda årstiderEfter att ha levt sida vid sida i tio månader är kronhjortarna plötsligt rivaler och redo att slåss. På hösten samlas hjortarna för att para sig, brunstiga och fulla av testosteron. Del 3 av 4.
23:35
Äventyrsguiderna
Vandring på Grönland. I den lilla byn Kulusuk, på Grönland, välkomnar vandringsguiden Marie-Josée Talbot vandrare som är redo att gå flera timmar om dagen för att uppleva östra Grönlands fjorder och glaciärer. Kanadensisk dokumentärserie från 2019. Del 10 av 10. UR.
00:25
På äventyr i NordenSamiskt vindskydd. Dansk dokumentär. Arkitekten och hantverkaren Hans Keiding åker på äventyr i Norden i en husbil. Här söker han efter våra nordiska hantverkstraditioner, den vackra nordiska naturen och den säregna nordiska folksjälen. Del 3 av 5. UR.