Bokmässan 2024
Vad får lärare att trivas och växa i sin yrkesroll? Hur kan lärare med hjälp av stöd och forskning utveckla sin lärarskicklighet och undervisning? Svaret på det kan vara lagarbete. Pedagogikforskarna Jan Håkansson och Daniel Sundberg samtalar med skolutvecklaren Per Kornhall om läraryrkets framtid och utmaningar. UR.
Om programmet
Samtal och debatt om samhällsfrågor, litteratur och pedagogiska ämnen. Inspelat på Svenska mässan i Göteborg den 26-29 september 2024. Arrangör: Svenska mässan.
Produktionsår
2024Kan ses till
30 juni 2026Publicerades
26 september 2024Medverkande
Jan Håkansson
Daniel Sundberg
Per Kornhall
Gerda Lundberg
Avsnitt
- 1
Bokmässan 2024
Vad får lärare att trivas och växa i sin yrkesroll? Hur kan lärare med hjälp av stöd och forskning utveckla sin lärarskicklighet och undervisning? Svaret på det kan vara lagarbete. Pedagogikforskarna Jan Håkansson och Daniel Sundberg samtalar med skolutvecklaren Per Kornhall om läraryrkets framtid och utmaningar. UR.
- 2
Bokmässan 2024
Att läsa sig till en ny värld. Läsecirkeln Future-making Academy vid Malmö universitet har undersökt hur litteratur och läsning kan samverka med forskning. I detta panelsamtal samtalas det om hur forskning och litteratur kan korsbefruktas och vilken påverkan det har på samhällstransformationen. UR.
- 3
Bokmässan 2024
Äldre läser – läs hela livet. "Äldre Läser - läs hela livet" är Läsrörelsens landsomfattande satsning som pågår under 2025 och 2026. Genom projeketet vill man öka läsningen över hela landet och över generationsgränserna. Ett samtal med bland annat Ingmar Skoog och Anders Ohlsson. UR.
- 4
Bokmässan 2024
Med passion och ritualer i stadens minnesarkiv. Stadens byggnader, gator och torg är ett minnesarkiv av sten, trä, betong, glas och stål. Men också av kroppsliga och sociala minnen. Vad innebär det att vara medborgare i ett sådant arkiv? UR.
- 5
Bokmässan 2024
Att se ner på jorden. Hur har människor skapat utsiktspunkter från ovan för att förstå, kontrollera och uppleva stora mönster i natur och kultur? I det här samtalet ges ett historiskt perspektiv på att se ner på vår planet från rymden. Medverkar gör författaren och idéhistorikern Staffan Bergwik och Leif Haglund från rymdbolaget Maxar. UR.
- 6
Bokmässan 2024
Den trevliga staden. Över hela världen fortsätter urbaniseringen. År 2050 kommer städerna att ha dubbelt så många invånare. Men hur ska framtidens stad se ut? Vilka principer ska vara vägledande när människor, bilar, företag och offentliga verksamheter ska konkurrera om samma yta? UR.
- 7
Bokmässan 2024
Läslistor till hela landet – lösningen på läskrisen? Läsningen i landet är ojämnt fördelad och klyftorna ökar. Skolverket har fått i uppdrag att ta fram läslistor till skolorna. Är listorna svaret på läskrisen? Ett samtal med Skolverkets generaldirektör Joakim Malmström, Olle Nordberg, lektor i litteraturvetenskap och Katarina Henriksson, lärare. UR.
- 8
Bokmässan 2024
Läskrisen = språklig förståelse minus avkodning? Med "läskris" menas inte bara att ungdomar läser mindre än tidigare, utan också att de har blivit sämre på att läsa. Ett samtal med skolminister Lotta Edholm (L), pedagogikprofessor Linda Fälth, gymnasielärare Filippa Mannerheim och författare och akademiledamot Ellen Mattson. UR.
- 9
Bokmässan 2024
Ett samtal om AI – möjligheter och risker i skolans värld. Thomas Nygren, professor med fokus på digital kompetens och källkritik, och Johan Falk, AI-expert på nationell nivå, diskuterar i detta samtal vilka möjligheter och risker artificiell intelligens kan skapa i klassrummet. UR.
- 10
Bokmässan 2024
Hämnden är ljuv. Vad gör man när raseriet brinner av som ett pistolskott i hjärnan och man bara vill hämnas? Iida Raumas prisbelönta roman "Förstörelse" och psykologen och författaren Jenny Jägerfelds bok "Hämndprojektet" berör på olika sätt hämndbegäret hos människan. UR.
- 11
Bokmässan 2024
Alastair Reynolds - Från forskning till science fiction. Alastair Reynolds arbetade fortfarande som forskare på europeiska rymdstyrelsen när han slog igenom som författare. Hans kunskaper som astrofysiker präglar dock fortfarande hans arbete. Här intervjuas han av Johanna Koljonen. UR.
- 13
Bokmässan 2024
Sápmi och kolonisationen av rymden. Stjärnhimlen är fylld av berättelser och kulturhistoriska arv, men vad sker med dem och oss när satelliterna blir allt fler och stjärnhimlen förorenas av ljus? Ett samtal med Ánte Mihkkal Gaup, Ánne Márjá Guttorm Graven och Jan-Erik Wahlund. UR.
- 14
Bokmässan 2024
Litteratur i annan form är också litteratur. Litteratur är mer än det tryckta ordet. Det kan vara skrivna berättelser i annan form där nya uttrycksformer gör berättelser tillgängliga för en publik som annars inte hade nåtts. Varför gör vi egentligen skillnad på hur en berättelse förmedlas? UR.
- 15
Bokmässan 2024
Michail Zygar - myterna bakom Rysslands krig. Den ryske journalisten Michail Zygar samtalar med Stefan Ingvarsson, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, om de myter och maktkamper som format dagens politik. UR.
- 16
Bokmässan 2024
Fakta och science fiction. Skapar science fiction förväntningar på tekniska lösningar som inte är realistiska? Kan det bli svårt för samhället att möta dagens utmaningar om allmänheten fått en orimlig bild av framtiden i rymden? UR.
- 17
Bokmässan 2024
Får majoriteten tolka minoriteten konstnärligt? Det behövs kunskap om minoriteter och urfolk, men hur tas försök att konstnärligt närma sig en minoritetskultur emot av gruppen? Blir majoriteten kränkt å minoritetens vägnar? Är det exotifiering när en majoritetskonstnär tolkar en minoritetskultur? UR.
- 18
Bokmässan 2024
Kulturdiplomat i Ryssland – mitt uppdrag i tider av kris. Sverige kallade hem sitt kulturråd från ambassaden i Moskva, medan Finland behöll sin diplomat. Kultursamarbete har ofta varit en första invit till dialog när relationer länder emellan är ansträngda. Vad kostar det att bryta kulturella relationer? Vad motiverar att upprätthålla dem? UR.
- 20
Bokmässan 2024
Vad är litteraturkritikens syfte? Stephen Farran-Lee, förläggare på Polaris, inledde året med att starta en debatt kring litteraturkritikens vara eller icke vara. Vem ska litteraturkritiken egentligen gynna – det litterära ekosystemet eller tidningsläsarna? UR.
- 21
Bokmässan 2024
Sameproblemet. Kathrine Nedrejord och Elin Anna Labba är två av Sápmis mest prisade författare. Nu möts de för första gången på scen i ett samtal om Staten versus Sápmi. Om kvinnoideal, skrivande, kollektivet och individen. Vem blir man när ens existens är ett problem? UR.
- 22
Bokmässan 2024
Olika generationers dröm om frihet. Vad en generation ser som tillvarons mål och lycka, är för nästa generation ett mossigt ok. Susanna Alakoski och Helena von Zweigbergk är båda bekanta med generationsromanen som berättargenre och tillsammans med författaren Peter Fröberg Idling samtalar de om tidsandan, drömmar och frihet – och om vår strävan mot ständig framåtrörelse. UR.
- 23
Bokmässan 2024
Vad ska vi göra av alla kriminella? Debutförfattaren Fanny Klang har arbetat inom alla säkerhetsklasser i Kriminalvården. Nu samtalar hon med chefen för Kumlaanstalten, Jacques Mwepu, om läget för och i de svenska anstalterna idag. UR.
- 24
Bokmässan 2024
Slutet gott, allting gott. I "Att lära sig falla" reflekterar författaren Merete Mazzarella över sitt eget kärleksliv i dialog med litteraturen och filosofin. Speciellt intresserad blir Mazzarella av forskningen kring romancelitteratur där man kommit fram till att det för läsarna är allra viktigast att få ett lyckligt slut. UR.
- 25
Bokmässan 2024
Ludmila Engquist - från mästare till svikare. Plötsligt kom en av världens främsta friidrottare från Sovjetunionen till Sverige och blev svensk. Hon vann OS, VM och satte världsrekord i häcklöpning. Fick Bragdguldet, blev frimärke och utsågs till Årets svensk. Sen kom sveket. Hon bytte sport och dopade sig. Efter drygt tjugo år i exil berättar nu Ludmila Engquist för första gången hela sin historia. UR.
- 26
Bokmässan 2024
Finns det en samisk sanning? År 2021 tillsatte dåvarande regering en sanningskommission som ska kartlägga och granska den politik som förts gentemot samerna och dess konsekvenser för det samiska folket. Kan kommissionens arbete påverka historieskrivningen och synliggöra urfolket samerna? UR.
- 27
Bokmässan 2024
Sant och falskt om samer med systrarna Graaf. På 90-talet gjorde popduon Systrarna Graaf succé med låten You Got (What I Want). Systrarna var då redan kända men vad ingen visste var att de har ett samiskt ursprung. 26 år senare utforskar de sin familjs bakgrund och tar reda på vad som är sant och falskt om samisk kultur. Går det att ta tillbaka sin samiska identitet? Vad är sant och falskt bland myter, fördomar och föreställningar? UR.