Bokmässan 2022
Varför brändes häxorna? Häxprocesserna var ett mörkt kapitel i svensk historia som kulminerade under senare hälften av 1600-talet. Historieprofessorn Dick Harrison går tillbaka till antiken och forntiden för att förklara vad som ledde fram till hysterin. UR.
Om programmet
Samtal och seminarier från Bokmässan i Göteborg. Inspelat den 22-25 september 2022 på Svenska mässan i Göteborg. Arrangör: Bok & Bibliotek i Norden AB.
Produktionsår
2022Kan ses till
30 juni 2025Publicerades
19 oktober 2022Medverkande
Dick Harrison
Avsnitt
- 1
Bokmässan 2022
Vad ska vi ha Norrland till? Är Norrland blott en naturresurs att exploatera? Finns det andra värden som inte kan förenas med full exploatering? Ett samtal om framtiden för Norrland. UR.
- 3
Bokmässan 2022
Knarkliberaler och knarksocialister förenar sig? Kan Sverige komma att gå mot avkriminalisering och legalisering av narkotika? Ett samtal om den strikta svenska narkotikapolitiken. UR.
- 4
Bokmässan 2022
Vad händer i Putins Ryssland? Hur ska vi förstå Ryssland under Putin? Hur stort är det folkliga stödet för Putins imperiedrömmar? Ett samtal med Rysslandskännare. UR.
- 6
Bokmässan 2022
Solidaritet i individualismens tid. Motsättningar mellan kollektivism och individualism tar sig ständigt nya uttryck. Ett samtal om solidaritet och möjligheten att förena den med individens frihet. UR.
- 7
Bokmässan 2022
Konsten och samhället. Är offentligt finansierad konst dömd att underkastas politikers nyckfulla välvilja? Ett samtal om kulturens ramar och roller i ett samhälle. UR.
- 8
Bokmässan 2022
Vad vi förväntar oss av kvinnor i politiken. 2021 fick Sverige sin första kvinnliga statsminister. Ett samtal om värdet av en kvinna i ledande ställning. Blir politiken annorlunda? Finns det särskilda förväntningar på kvinnliga politiska ledare? UR.
- 9
Bokmässan 2022
Det permanenta kristillståndet. En pandemi, ett krig i närområdet, en eskalerande klimatkris. Befinner vi oss i ett permanent undantagstillstånd där medborgerliga rättigheter inte längre kan tas för givna? Ett samtal om trygghet, överlevnad och statens makt. UR.
- 10
Bokmässan 2022
Handel och krig. Ökad handel med Ryssland förhindrade inte krig. Kan ekonomiska sanktioner stoppa det? Ett samtal om hur handel, krig och handelskrig hänger ihop. UR.
- 11
Bokmässan 2022
Flyktingpausen som kom av sig. Hur skiljer sig den ukrainska flyktingströmmen från andra flyktingkriser i världen? Ett samtal om hur en långsiktigt hållbar svensk flyktingpolitik kan se ut. UR.
- 13
Bokmässan 2022
Den motvilliga europén. Sverige tillhör oftast den grupp som vill minst i EU. Hur har det blivit så och vad får det för konsekvenser? Ett samtal med bland andra en tidigare EU-kommissionär. UR.
- 14
Bokmässan 2022
Behöver Sverige 542 miljardärer? Sverige är det land i den industrialiserade världen där ojämlikheten ökat snabbast de senaste decennierna. Har det blivit för lätt att bli superrik i Sverige? Eller är alla vinnare genom att några få bidrar till välstånd och arbetstillfällen? UR.
- 15
Bokmässan 2022
De onödiga jobben. Många hävdar att det behövs fler "enkla" jobb. Andra menar att de dåliga jobben hotar människans värdighet. Ett samtal kring frågan: Behövs alla jobb? UR.
- 16
Bokmässan 2022
Extremismens kontinuitet bortom krisens strålkastarljus. Grupperingar som hotar samhället genom våld och terror är alltid närvarande i samhället, även om de inte uppmärksammas i media. Ett samtal om utvecklingen av extremistgrupper. UR.
- 17
Bokmässan 2022
Vad är Sverige? Hur förändras Sverige när befolkningens sammansättning ändras på några generationer? Ett samtal om Sverige och svenskhet. UR.
- 18
Bokmässan 2022
Klimatpolitiken - höger, vänster eller framåt? Om teknikoptimism eller tillväxtkritik. Ett samtal om motsättningarna mellan höger och vänster i klimatpolitiken. UR.
- 19
Bokmässan 2022
När avantgardet blev mainstream. Vad kan vi lära av efterkrigstiden? Ett samtal om två decennier då radikalism fick ett egenvärde. UR.
- 20
Bokmässan 2022
Ideologisk hegemoni på universiteten? På senare år har förbjudna ord, kvoterade litteraturlistor och namnbyte på en utställningssal uppfattats som symboler för politiserade universitet. Är det ett systematiskt problem, eller något som tjänar till att vända bort blicken från andra frågor? Ett samtal om hur fritt man egentligen får tänka på universiteten. UR.
- 21
Bokmässan 2022
Vart är den svenska välfärdsstaten på väg? Kan den svenska välfärdsstaten fortfarande klassas som en socialdemokratisk välfärdsmodell? Ett samtal om den välfärdsstat vi har idag och den vi får i framtiden. UR.
- 22
Bokmässan 2022
Marknadsskolan och flykten från mångfalden. Ett samtal om segregationen som ökar när skolsystemet skiktas utifrån klass, föräldrars utbildning och var eleverna eller deras föräldrar är födda. Har valfriheten blivit en exit för dem som vill undvika ekonomisk, social och kulturell mångfald? Eller är den lösningen på problemen? UR.
- 23
Bokmässan 2022
Konsten att avhumanisera en hund. Människosynen och synen på andra djur - vad får de för konsekvenser? Ett samtal om föreställningen om människans överordning. UR.
- 25
Bokmässan 2022
Så var det 2022, Josef K. Hur mår dagens människor på dagens arbetsplatser? I mätbarhetens ekorrhjul rusar människor runt i jakten på livsuppehälle, identitet och kvalitetstid både i och utanför arbetet. Ett samtal om livet och arbetslivet. UR.
- 26
Bokmässan 2022
Kärlek, jämlikhet och systerskap. Författaren Lauren Groff skriver framför allt för att själv kunna föreställa sig en alternativ verklighet. Här samtalar hon med kritikern Malin Ullgren. UR.
- 27
Bokmässan 2022
Rasism i Sverige nu och då. Ola Larsmo har skrivit en bok om den svenska rasbiologins historia. Här samtalar han med journalisten Mina Dennert, som i en bok vill granska våra blinda fläckar, fördomar och omedvetna preferenser. UR.
- 28
Bokmässan 2022
Att finna sitt hem i världen. Ett samtal med författaren och journalisten Joanne Joseph vars roman "Children of Sugarcane", skildrar indiska tvångsarbetare på sockerrörsplantager i Sydafrika. UR.
- 29
Bokmässan 2022
På jakt efter sig själv. Författarna Anna Schulze och Sara Villius samtalar utifrån sina böcker och frågan "Vem är jag nu?". UR.
- 30
Bokmässan 2022
En hoppfull komik. Författarna Jonas Jonasson och Cecilia Klang samtalar om humor, allvar, tröst och hopp utifrån sina senaste romaner. UR.
- 31
Bokmässan 2022
Den stora konsten att skriva lättläst. Hur skriver man böcker som är spännande och roliga men samtidigt lättlästa? Tre författare berättar om sina metoder. UR.
- 32
Bokmässan 2022
Döm boken efter omslaget. Ett lockande omslag är ofta läsarens första möte med en bok. Vilken roll spelar omslaget för läsningen? Ett samtal om det visuellas värde för litteraturen. UR.
- 33
Bokmässan 2022
Solidaritet - att skriva för fred och mänskliga rättigheter. Vad betyder solidaritet idag i Europa? Författare från fyra länder diskuterar litteraturens makt att förändra. UR.
- 34
Bokmässan 2022
Mod att resa sig. Elise Lindqvist har arbetat i över 25 år med hjälpinsatser till kvinnor i prostitution. Här samtalar hon och Ruth Nordström, vid Skandinaviska människorättsadvokaterna, om kvinnors utsatthet, styrka och mod. UR.
- 35
Bokmässan 2022
Ukrainska familjehemligheter. Den ukrainska författaren Victoria Belim berättar om sin självbiografiska bok "Röda sirener" som skildrar Ukrainas 1900-talshistoria sedd genom en familjs dramatiska öden. UR.
- 36
Bokmässan 2022
Den smutsiga digitaliseringen. Serverhallar, batterifabriker och ständiga byten av mobiltelefoner. Att vara digital är inte samma sak som att vara klimatvänlig. Ett samtal om digitaliseringens dolda konsekvenser. UR.
- 37
Bokmässan 2022
Konstnärlig frihet i en skiftande värld. I många länder står kulturutövare inför restriktioner och försök att kontrollera deras arbete. I Norden diskuteras mekanismer för att säkra konstens fria utövning och samtidigt stärka deras roll i utvecklingen av samhällslivet. Ett samtal om konstnärlig frihet. UR.
- 38
Bokmässan 2022
Olika perspektiv på svensk historia. David Dunér, professor i idé- och lärdomshistoria, och Jonathan Lindström, arkeolog, möts i ett samtal om den svenska historien. UR.
- 39
Bokmässan 2022
Sverige och Sydafrika: solidaritet och utbyte. Sverige bidrog med mest ekonomiskt stöd av alla världens länder per capita till antiapartheidrörelsen och starka band knöts. Hur har utbytet bestått? Ett samtal om relationen nu och då. UR.
- 40
Bokmässan 2022
Berättelsen om Sveriges första muslimer. Religionsvetaren Simon Sorgenfrei berättar om hur Sverige blev ett invandrarland utifrån sin bok "De kommer vara annorlunda svenskar". UR.
- 41
Bokmässan 2022
Ett familjeöde i skuggan av raslagar. Steven Robins, professor i antropologi, har skrivit en bok om en familjs öde i en skrämmande och dödlig nazistisk stat. Här samtalar han med författaren Elisabeth Åsbrink. UR.
- 42
Bokmässan 2022
Hilma af Klint. Från att ha varit praktiskt taget okänd likställs Hilma af Klint nu med de största moderna målarna. Ett samtal om en konstnär som nästan 70 år efter sin död har ritat om kartan för den tidiga abstrakta konsten. UR.
- 43
Bokmässan 2022
"Det var judarnas fel". Mot slutet av andra världskriget försökte den svenska regeringen att urskulda sin hårt antijudiska invandrings- och flyktingpolitik fram till 1942. Därmed etablerades en seglivad, men falsk bild av vad som skedde. Författaren Göran Rosenberg samtalar med historikern Pontus Rudberg. UR.
- 44
Bokmässan 2022
Glömd historia. Vilka människors berättelser har försvunnit, vilka historiska skeenden saknas, vilka delar av världen skildras inte? Ett samtal med Amat Levin som har skrivit boken "Svart historia". UR.
- 45
Bokmässan 2022
Tyst vår. Rachel Carsons bok "Tyst vår" blev startskottet för den moderna miljörörelsen och dessutom stilbildande i sin genre. Hör ett samtal om att skriva om och för miljön och klimatet. UR.
- 46
Bokmässan 2022
Brotten mot mänskligheten i Srebrenica. Kroatiske Ivica Djikic berättar i sin bok Beara om hur en amiral i jugoslaviska armén kunde drivas till att genomföra ett folkmord, om upprinnelsen till Jugoslavienkrigen och om domarna som har fallit därefter. UR.
- 47
Bokmässan 2022
Krig och kärlek. Författarna Bengt Ohlsson och Kirsten Thorup samtalar utifrån sina senaste böcker som båda utspelar sig under andra världskriget. UR.
- 48
Bokmässan 2022
Kvinnors liv i mitten av 1900-talet. Hur kunde tillvaron te sig för en svensk kvinna i mitten av 1900-talet? Författarna Katarina Widholm och Helena von Zweigbergk samtalar utifrån sina böcker. UR.
- 49
Bokmässan 2022
Kvinnliga pionjärer inom litteraturen. Ett samtal om kvinnor som ville förändra världen med pennan som främsta vapen. Författarna Anna Laestadius Larsson, Katarina Bjärvall och Anna Williams diskuterar utifrån aktuella böcker. UR.
- 50
Bokmässan 2022
Filosofins historia. AC Grayling, professor i filosofi vid Oxford universitet, samtalar med Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. UR.
- 51
Bokmässan 2022
Kungliga intriger i 1500-talets Sverige. Intrigerna i kungahuset på 1500-talet överträffar det mesta. Här samtalar Anu Lahtinen och Katarina Harrison Lindbergh utifrån sina nya böcker om maktens män och kvinnor. UR.
- 52
Bokmässan 2022
Gribenes, kugel och gefillte fisch i Hindås. Antalet judar i Sverige nära sjudubblades mellan 1855 och 1910 genom invandring från Tsarryssland där judar flydde våldsamma pogromer. Några som kom till Sverige var Joanna Rubin Drangers mormors föräldrar. Här samtalar hon med Carl Henrik Carlsson som skrivit "Judarnas historia i Sverige". UR.
- 53
Bokmässan 2022
Krig och revolution på nära håll. Historikerna Peter Englund och Antony Beevor samtalar om historiska närbilder och sina senaste böcker om andra världskrigets vändpunkt och ryska revolutionen. UR.
- 54
Bokmässan 2022
Drömmar och fördomar. Australiska författaren Natasha Lester samtalar om sin bok "En ny värld", en historisk roman som utspelar sig i Bostons överklassmiljö på 1920-talet. UR.
- 55
Bokmässan 2022
Besatta av att berätta. Jack Werner undersöker i "Ormen Friske" vad som hände ett nybyggt vikingaskepp när det seglade ut 1950. Här samtalar han med författaren Amanda Svensson. UR.
- 56
Bokmässan 2022
Revykungen och bästsäljaren. Revykungen Karl Gerhard var en skarp samtidsskildrare. I samma umgängeskrets fanns den idag bortglömde Jascha Golowanjuk, på sin tid en bästsäljande svensk författare. Här samtalar Kalle Lind och Jessica Haas Forsling om dessa kulturpersonligheter. UR.
- 58
Bokmässan 2022
Liv och rörelse i Göteborg. Christer Lundh och Tobias Karlsson har kartlagt ett slumpmässigt urval av män och kvinnor i Göteborg under första hälften av 1900-talet. Här samtalar de om vanliga människors liv under en tid då välfärdssamhället formades. UR.
- 59
Bokmässan 2022
Litteratur, sex och död. Författaren Victoria Benedictsson slog igenom under andra halvan av 1800-talet men gick på kort tid från litterär succé till självmord. Författaren Elisabeth Åsbrink har skrivit en Benedictsson-biografi och samtalar här med litteraturkritikern Ingrid Elam. UR.
- 60
Bokmässan 2022
Varför brändes häxorna? Häxprocesserna var ett mörkt kapitel i svensk historia som kulminerade under senare hälften av 1600-talet. Historieprofessorn Dick Harrison går tillbaka till antiken och forntiden för att förklara vad som ledde fram till hysterin. UR.
- 61
Bokmässan 2022
När barnlängtan trumfar mänskliga rättigheter. Granskning av adoptionsindustrin gav Dagens Nyheters journalister Stora Journalistpriset i kategorin Årets avslöjande. Här berättar de hur de grävde fram uppgifter om att tusentals barn hade blivit stulna och fått sina identiteter tvättade, för att adoptionerna skulle se lagliga ut. UR.
- 62
Bokmässan 2022
Mödrar och döttrar. Tre författare, Carolina Setterwall, Sara Gordan och Golnaz Hashemzadeh Bonde, diskuterar mor-dotter-relationer utifrån sina senaste böcker. UR.
- 63
Bokmässan 2022
Zodiaken enligt Liv Strömquist. Serieskaparen Liv Strömquist talar om sin bok "Liv Strömquists astrologi" där en rad personers handlingar och livsöden förklaras utifrån deras stjärntecken. UR.
- 64
Bokmässan 2022
Lita inte på de vuxna. Nicolas Lunabba berättar om boken "Blir du ledsen om jag dör?" och vad som hände när han motvilligt tog sig an Elijah Clarance, en ung pojke från basketen, och lät honom flytta in hos sig. UR.
- 65
Bokmässan 2022
Berättelser om kärlek, familj och vänskap. Brittiska författaren Sue Mongredien, som skriver under pseudonymen Lucy Diamond, berättar om sitt författarskap och sina senaste romaner på svenska. UR.
- 66
Bokmässan 2022
Komma till tals. En diskussion med erfarna ansvariga utgivare om vilka som fick komma till tals i valrörelsen - och vilka röster som inte hördes. UR.
- 67
Bokmässan 2022
Stickning för alla tider. Under coronapandemin har allt fler sökt sig till handarbete, inte minst till stickning. Vad är det som lockar med stickningen? Celia B Dackenberg, tidigare chefredaktör för tidskriften Hemslöjd, diskuterar med författaren Karin Erlandsson. UR.
- 68
Bokmässan 2022
Med blick för barn. Författarna Jenny Jägerfeld och norska Ingvild H Rishöi samtalar om att ta barnets perspektiv på allvar. UR.
- 69
Bokmässan 2022
Multikonstnär med smak för det fantastiska. Den engelska författaren och dramatikern Edward Carey berättar om skrivande och konstnärskap och att skildra livet i magen på en valfisk som han gör i sin senaste bok. UR.
- 70
Bokmässan 2022
Africanfuturism. Möt författare och forskare i ett samtal om nya perspektiv inom science fiction. Med författarna Nnedi Okorafor och Lauren Beukes. UR.
- 71
Bokmässan 2022
Vänskap, längtan och kärlek till bibliotek. Författaren Johannes Anyuru berättar om sin nya roman "Ixelles" i samtal med Jenny Tunedal, poet och litteraturkritiker. UR.
- 72
Bokmässan 2022
Palmemordet - diskussionen fortsätter. Ett samtal om mordet som aldrig tycks sluta fascinera trots att förundersökningen är avslutad. Med bland andra Thomas Pettersson, författare till "Den osannolika mördaren", och författaren Lena Andersson. UR.
- 73
Bokmässan 2022
Varför anföll Ryssland? Vilka vägar finns det framåt? Vad kan vi lära oss av historien? Ett samtal om Rysslands krig i Ukraina. Med bland andra Antony Beevor, Jan Eliasson och Ove Bring. UR.
- 74
Bokmässan 2022
Liv och död. Författaren Olivia Bergdahl och filosofen Jonna Bornemark samtalar om graviditet, småbarnsår, liv och död. UR.
- 75
Bokmässan 2022
Moderskap och kvinnorollen. Ett samtal om hur moderskap och kvinnoroller kan se ut i Sverige 2022. Med tre författare som alla är aktuella med böcker som skildrar ämnet: Anna Björklund, Athena Farrokhzad och Anna Axfors. UR.
- 76
Bokmässan 2022
Bröder och systrar. Hur påverkas vi av våra syskon? Bröderna och författarna Kjell och Mårten Westö diskuterar med författaren Merete Mazzarella utifrån sina aktuella böcker. UR.
- 77
Bokmässan 2022
Med humor som vapen och sköld. Artisterna Barbro Babben Larsson och Marko Markoolio Lehtosalo är båda aktuella med självbiografier och möts här i ett samtal om att växa upp, att vara rolig, och att vara sårbar. UR.
- 78
Bokmässan 2022
Journalistiken möter AI. Artificiell intelligens ger datorer allt bättre förmågor att hantera mänskligt språk. För journalister innebär det flera tänkbara nya verktyg. Men finns det också redaktionella faror? UR.
- 79
Bokmässan 2022
Eva Dahlgren - memoarer under konstruktion. Artisten och låtskrivaren Eva Dahlgren har skrivit första delen av sin självbiografi. Här berättar hon om sitt liv som artist, författare, fotograf, matlagare, dotter, hustru, mamma och astmatiker. UR.
- 80
Bokmässan 2022
Den kvinnliga sexualiteten genom livet. Ett samtal om kvinnors sexualitet och lust, liksom kring åldrande och sex. Med författarna till böckerna "Lusten, liggen, livet: om vardag och kåtslag" och "Naket - det mest intima". UR.
- 81
Bokmässan 2022
Vad händer när kunskap inte längre är makt? Tillgång till kunskap är avgörande för att fatta välgrundade beslut och för att nyttja sina demokratiska rättigheter. För att vara kritisk krävs såväl sakkunskap som källkritisk förmåga. En diskussion om desinformation, rykten och det demokratiska samtalet. UR.
- 82
Bokmässan 2022
Klarar världen klimatomställningen? Klimatkrisen är akut och för att vända utvecklingen måste världen omedelbart fasa ut fossila bränslen. Så vad är oddsen för att lyckas? Med Johan Rockström, chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning, och Tomas Kåberger, professor i Industriell energipolicy. UR.
- 83
Bokmässan 2022
Lena Philipsson: En bruksanvisning. Artisten Lena Philipsson berättar om livet som artist, kvinna, mamma och dotter utifrån sin bok "I händelse av min död. En manual". Hon samtalar med journalisten Ika Johannesson. UR.
- 84
Bokmässan 2022
Petra Mede - om de tuffa ungdomsåren. Artisten Petra Mede samtalar med journalisten och författaren Patrik Lundberg om sin självbiografiska bok "Svindlande stunder i Blackeberg" där hon bland annat berättar om sin tonårstid. UR.
- 85
Bokmässan 2022
Hemligheter i familjen. Malou von Sivers och Ella-Maria Nutti möts i ett samtal om familjehemligheter och om mor-dotter-relationer utifrån sina aktuella romaner. UR.
- 86
Bokmässan 2022
Konsten att läsa bilder. Ett samtal om bildspråk, symboler och tecken med Karl Grandin, Joakim Pirinen och Nina Hemmingsson. UR.