UR Samtiden - NMT-dagarna 2022
Havre - ett unikt livsmedel. Utveckling av livsmedel med unika egenskaper kan vara ett sätt att bidra till en hållbar livsmedelsproduktion. Havre är ett mycket näringsrikt livsmedel som trivs bäst i ett nordiskt klimat. UR.
Om programmet
Populärvetenskapliga föreläsningar för gymnasister inom natur, medicin och teknik. Inspelat i mars 2022 på Lunds universitet. Arrangörer: Naturvetenskapliga fakulteten, medicinska fakulteten och Lunds tekniska högskola på Lunds universitet.
Produktionsår
2022Kan ses till
30 juni 2024Publicerades
18 augusti 2022Medverkande
Liselotte Cloetens
Cecilia Tullberg
Avsnitt
- 1
UR Samtiden - NMT-dagarna 2022
Så gör man framtiden elektrisk. Varifrån ska all el som vi behöver komma i framtiden? En föreläsning om elektrifieringens roll i att lösa klimatomställningen. UR.
- 2
UR Samtiden - NMT-dagarna 2022
Hållbar produktion igår, idag och imorgon. Hållbar produktion är en av nycklarna i omställningen till ett hållbart samhälle. Men vad måste vi bli bättre på för att på ett hållbart sätt ta fram och producera morgondagens produkter? UR.
- 3
UR Samtiden - NMT-dagarna 2022
Så påverkar aerosolpartiklar klimatet i Arktis. Aerosolpartiklar har stor påverkan på klimatet på jorden eftersom de påverkar molnens egenskaper. Här berättar Pontus Roldin, forskare i atmosfärfysik, hur man försöker förstå hur aerosolerna bildas och påverkar klimatet i Arktis. UR.
- 4
UR Samtiden - NMT-dagarna 2022
Varför dunstar vi inte bort? En ökad förståelse för hudens barriäregenskaper är viktig för att utveckla läkemedel som kan tas upp genom huden eller för att hindra miljögifter från att tränga in. Professor Emma Sparr berättar om hudens hornlager. UR.
- 5
UR Samtiden - NMT-dagarna 2022
Får jag prata med din hjärna? Man förstår fortfarande ganska lite om hur hjärnan fungerar. Med hjälp av ny teknik hoppas forskare kunna ta sig in i hjärnans skrymslen och samtala med dess minsta beståndsdelar - nervcellerna. UR.
- 6
UR Samtiden - NMT-dagarna 2022
Havre - ett unikt livsmedel. Utveckling av livsmedel med unika egenskaper kan vara ett sätt att bidra till en hållbar livsmedelsproduktion. Havre är ett mycket näringsrikt livsmedel som trivs bäst i ett nordiskt klimat. UR.
- 7
UR Samtiden - NMT-dagarna 2022
Klimat, katastrofer och kulturarv. Träds årsringar speglar de klimat- och miljöförändringar som påverkat träden under deras levnad. Genom att analysera årsringar från olika träd kan forskare konstruera tidsserier som når tusentals år bakåt i tiden. Med hjälp av dem kan de datera och studera såväl kulturarv som klimat. UR.