Studio 65
Äldreboenden. Säsongsstart. Vad är ett bra äldreboende? På boendet Villa Magnolia strävar man efter att alla ska få känna gemenskap, ha kul och behandlas som individer. Men hur ser det ut övrigt i landet? Ett samtal mellan boende, personal och experter om äldrevården i Sverige. Del 1 av 20. UR.
Om programmet
Säsong 3. Om allt från dejting till döstädning. Gripande livshistorier blandas med forskning och fakta, humor och djupaste allvar. Vi möter experter, kändisar och helt vanliga människor som berättar om livet efter 65, dess utmaningar och glädjeämnen. Med en positiv grundton ges kunskap, råd och inspiration för ett längre och lyckligare liv. Eller bara lite igenkänning i allt som känns jobbigt.
Produktionsår
2023Kan ses till
30 juni 2028Publicerades
24 januari 2024Medverkande
Monica Lyander
Ingmar Skoog
Britt Östlund
Kattis Ahlström
- 1
Studio 65
Äldreboenden. Säsongsstart. Vad är ett bra äldreboende? På boendet Villa Magnolia strävar man efter att alla ska få känna gemenskap, ha kul och behandlas som individer. Men hur ser det ut övrigt i landet? Ett samtal mellan boende, personal och experter om äldrevården i Sverige. Del 1 av 20. UR.
- 2
Studio 65
Äldre reser gärna, och allt oftare bortom charterhotellen. Men vad ska man tänka på när man reser som äldre? Tips, kunskap och inspiration för den ressugne. Del 2 av 20. UR.
- 3
Studio 65
Att åldras som hbtqi-person. Anna Siverskog forskar om hbtqi-personers åldrande och beskriver att många oroar sig för bemötandet inom äldreomsorgen. Del 3 av 20. UR.
- 4
Studio 65
Vad kan man göra när hårstråna blir färre och gråare? Samtal kring hårets betydelse blandas med tips och råd kring hur man kan tackla hårets förändring när man blir äldre. Del 4 av 20. UR.
- 5
Studio 65
När man blir äldre är det vanligt att reflektera över sitt liv och sin dödlighet. Många äldre kan också sent i livet uppleva det som forskarna kallar reminiscens, ett mentalt tillstånd då man går in och ut ur det förflutna och får en känsla av att man är en del av en större helhet. Del 5 av 20. UR.
- 6
Studio 65
Många äldre är rädda för att bli utsatta för brott, trots att de sällan drabbas. Men det finns en typ av brott som är vanligare att råka ut för när man blivit äldre - bedrägerier. Hur gör man för att skydda sig mot dessa? Del 6 av 20. UR.
- 7
Studio 65
Dagens äldre är fortfarande stora tv-tittare, medan den yngre publiken alltmer går över till streaming. Vad beror det på? Britt Östlund har forskat på hur tv-situationen ser ut för äldre och konstaterar att tv:n har många roller i våra liv. Del 7 av 20. UR.
- 8
Studio 65
När man passerat 60 är det många som har barnbarn. Det är ovanligare att man själv får barn i den åldern. Hur är man som pappa efter 60? Konstnären Lars Lerin och kommentatorn och fotbollstränaren Hasse Backe berättar öppenhjärtigt om vad det inneburit att få barn efter 60. Del 8 av 20. UR.
- 9
Studio 65
Flytta utomlands – så gör man. Många som nått pensionsålder har nog tänkt på att flytta utomlands. För vissa stannar det vid en fundering, för andra vid en ouppfylld dröm. Men sedan finns de som gör slag i saken, som Stigge och Birgitta som idag har blivit bofasta pensionärer i Spanien. Men hur går det till? Del 9 av 20. UR.
- 10
Studio 65
Dödshjälp – rätt eller fel? Är det rimligt att få välja när och hur man ska dö? Dödshjälp är kontroversiellt men ändå tycker en majoritet av svenskarna att dödshjälp ska vara tillåtet. Hans Lindeblad som är bror till den kände buddistmunken och författaren Björn Natthiko Lindeblad gästar studion. Björn var sjuk i ALS och fick dödshjälp. Del 10 av 20. UR.
- 11
Studio 65
Åldras med värdighet. Vad står uttrycket "att åldras med värdighet" för egentligen? Måste man åldras värdigt? Och vad är skillnaden mellan att själv känna värdighet och bli värdigt behandlad? I studion möter vi journalisten Lasse Anrell, komikern och programledaren Anna Mannheimer och 98-åriga Herdis Molinder. Del 11 av 20. UR.
- 12
Studio 65
Bengt Palmers, 75 år, och Dogge Doggelito, 48 år, har en vänskap som ger energi - och föder ljuv musik! När Ulla Hagman träffade Shima Bagheri på en bänk utanför mataffären var det vänskap vid första ögonkastet. Åldersskillnaden på 45 år är bara en tillgång. Del 12 av 20. UR.
- 13
Studio 65
Att höra sämre är något de flesta äldre får vänja sig vid. När är det dags att skaffa hörapparat, och hur vet man vilken typ man ska ha? Gudrun Schyman berättar om när hon började märka att hon hade fått nedsatt hörsel. Lotta Iverus berättar hur det var att få hörapparat på äldre dagar. Del 13 av 20. UR.
- 14
Studio 65
Vart är det svenska språket på väg? Det slarvas med grammatiken och engelska ord flödar in! Så talar en språkpolis och författaren Theodor Kallifatides sällar sig gärna till den skaran. Språkvetaren Patrik Hadenius tycker i stället att vårt språk har blivit rikare. Del 14 av 20. UR.
- 15
Studio 65
Ska man sörja att mycket husmanskost från förr gått i graven, eller är det bara att välkomna alla nya rätter som kommer från när och fjärran? Studion gästas av Bosse Nilsson, mångårig kock som fostrats i Tore Wretmans anda, och mathistorikern Richard Tellström. Tillsammans pratar de om utvecklingen av det svenska köket. Del 15 av 20. UR.
- 16
Studio 65
Var det bättre förr? Man hör det titt som tätt: "Det var bättre förr". Kanske är det vanligare bland äldre att ägna sig åt nostalgi och tillbakablickande. Vad innebär det för tillvaron? Finns det risk att man förskönar det förflutna, eller är det sunt och rent av positivt att vara nostalgisk? Gäster i studion är journalisten Amelia Adamo, etnologen Jonas Engman och antikexperten Peter Pluntky. Del 16 av 20. UR.
- 17
Studio 65
Ligger du vaken? Om sömnproblem. Skådespelaren Ulf Brunnberg har sovit dåligt från och till hela livet. Nu när han är äldre har han ofta svårt att somna och ligger vaken stora delar av natten. Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare, ger tips och förklarar hur sömnen förändras när man blir äldre. Del 17 av 20. UR.
- 18
Studio 65
De förut så gråtrista hjälpmedlen har blivit både smartare och snyggare. Vad sägs om en Ferrariröd rollator eller ett fiffigt verktyg för att poppa champagnekorken? Artisterna Eva Roos och Lars-Åke Wilhelmsson testar för glatta livet. Programledare: Kattis Ahlström, bisittare: Britt Östlund. Del 18 av 20. UR.
- 19
Studio 65
All guldkant i tillvaron fick stryka på foten när Lena Renman gick i pension. Och hon är inte ensam. Jeanette Höglund grundade en hjälporganisation efter att ha mött fattigpensionärer under sina nattpass som väktare. Pensionsekonomen Staffan Ström berättar om vad du själv kan påverka. Del 19 av 20. UR.
- 20
Studio 65
Inspireras av våra fest- och danssugna gäster. Mia Ytterstad har blivit doasångerska i ett rockband på äldre dar och hänger gärna på en bluesbar i Göteborg. Karl-Göran Gau tappade gnistan när frun gick bort, men enträgna vänner fick honom ut på dansgolvet igen. Danskungen Tony Irving går på socialdans ett par gånger i månaden. Del 20 av 20. UR.