Forskarna
Hur stor påverkan har tarmfloran på vår hälsa? Vi gästas av Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi. Hon studerar kopplingen mellan tarmflora och utvecklingen av astma och allergi hos barn. Del 7 av 10. UR.
Om programmet
Programledaren Lotta Lundgren möter svenska forskare som arbetar med att hitta svar och lösningar på frågor och problem som berör oss vanliga människor. Det kan till exempel vara inom områden som hälsa, klimat och miljö. Vi får veta hur forskarna arbetar, hur långt forskningen kommit och vad ett genombrott inom just deras forskningsområde skulle innebära. Vi får också en inblick i skillnaden mellan god och dålig forskning.
Produktionsår
2024Kan ses till
30 juni 2028Publicerades
26 augusti 2024Medverkande
Lotta Lundgren
Maria Jenmalm
Robert Brummer
- 1
Forskarna
Seriestart. Vid Göteborgs universitet undersöker forskare om det går att öka proteinhalten i alger för att kunna konkurrera med kött. Kanske kan alger snart bli klimatsmart vardagsmat? Del 1 av 10. UR.
- 2
Forskarna
Telefonen, datorn och elbilen är några av de produkter som behöver batterier som innehåller litium och kobolt, två metaller som är problematiska på flera sätt. Den gröna omställningen kommer att kräva allt fler batterier, men hur ska framtidens batterier produceras? Del 2 av 10. UR.
- 3
Forskarna
Har menscykeln någon annan funktion än att möjliggöra graviditet? Och hur påverkar menscykeln fysisk träning? Det pratas ofta om biverkningar av hormonella preventivmedel som p-piller, men det finns forskare som menar att det också finns positiva hälsoeffekter. Del 3 av 10. UR.
- 4
Forskarna
Varför blir vissa mer muskulösa än andra? Och vad är en svettgenerator? Gäster är Jessica Norrbom, doktor i fysiologi vid Karolinska Institutet och Mikael Swarén från Högskolan Dalarna. Del 4 av 10. UR.
- 5
Forskarna
Ny forskning visar att musik har större effekt på oss människor än vi tror. Lotta Lundgren har bjudit in Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa vid Kungliga Musikhögskolan. Gästar gör också Lena Uggla, musikterapeut vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Del 5 av 10. UR.
- 6
Forskarna
Det finns visionärer som menar att den första människan som kommer att leva i 200 år redan är född. Vissa menar till och med att drömmen om evigt liv är inom räckhåll. Hur nära är forskarna egentligen lösningen på åldrandets gåta? Lotta Lundgren möter forskarna Sara Hägg och Karin Modig. Del 6 av 10. UR.
- 7
Forskarna
Hur stor påverkan har tarmfloran på vår hälsa? Vi gästas av Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi. Hon studerar kopplingen mellan tarmflora och utvecklingen av astma och allergi hos barn. Del 7 av 10. UR.
- 8
Forskarna
Långvarig smärta är komplex och svår att behandla. Lotta Lundgren samtalar med professorerna Eva Kosek och Camilla Svensson, som är världsledande i försöken att lösa gåtan om vad som ligger bakom smärtsjukdomen fibromyalgi. Del 8 av 10. UR.
- 9
Forskarna
Förskrivningen av antidepressiva läkemedel ökar stadigt, men inga nya mediciner mot depression har utvecklats de senaste 40 åren - förrän nu. Lotta Lundgren pratar med Johan Lundberg, professor i psykiatri. Han berättar om forskningen på narkosmedlet ketamin och den psykedeliska substansen psilocybin. Del 9 av 10. UR.
- 10
Forskarna
Vårt minne gör att vi kan prata, orientera oss och lära oss nya saker. Sviktar minnet ställs livet på ända. Vi gästas av professor Lars Nyberg vars forskning visar att minnet försämras senare än man tidigare trott, samt av Henrik Zetterberg, professor i neurovetenskap vid Göteborgs universitet, som berättar om de senaste genombrotten inom alzheimer-forskningen. Del 10 av 10. UR.